vrijdag 15 november 2019 – 20.00 uur

Cello en Piano
Anastasia Safonova – piano
Joachim Eijlander – cello
Beethoven sonates 2, 3 en 4

Beethoven

Vrijdag 15 november om 20.00 uur nemen de cellist Joachim Eijlander en de pianiste Anastasia Safonova het publiek in ‘t Mosterdzaadje mee in een reis door het leven van Ludwig van Beethoven.

Anastasia Safanova en
Joachim Eijlander
foto: Marco Borggreve

Beethoven was een kleine, onopvallende man, met rommelig haar en twijfelachtige hygiëne. En toch domineert zijn persoonlijkheid de verbeelding van muziekliefhebbers in de afgelopen 200 jaar. Zelfs tijdens zijn leven, toen hij muziek schreef die zoveel lichtjaren vooruit was dat het voor de meerderheid van de luisteraars als bizar moet hebben geklonken, werd hij erkend als de belichaming van creatief genie. Er is echt geen machtiger figuur in de kunstgeschiedenis.

Elke musicus moet zijn of haar eigen relatie met deze kolos vinden. Beethoven is er gewoon, en als we iets over muziek willen begrijpen, moeten we proberen met hem in het reine te komen.

Hoe groter de muziek, hoe veeleisender het is!

Een prachtig aspect van de cellosonates is dat ze alle drie de belangrijkste creatieve periodes van Beethoven vertegenwoordigen. Het is een echte reis door een leven.

De G-mineur sonate, Op 5, werd geschreven in een tijd dat de componist een carrière voor zichzelf maakte als een virtuoze pianist. Beethoven voerde deze stukken uit met de beroemde Franse cellist Jean-Pierre Duport in Berlijn. Dit was in 1796, toen Beethoven pas 25 jaar oud was en nog niet aan de doofheid leed die zijn hele bestaan ​​zou transformeren. Deze sonate is een echt concertstuk, grootschalig, vol spannende effecten waarvan de Berlijners naar adem zouden happen. Het zijn echt sonates voor piano met cello, niet andersom; Beethoven zou zich niet laten overschaduwen door een louter cellist!

De derde sonate, in A-majeur, Op 69, bewoont een helemaal andere wereld. Beethoven werkte aan deze sonate tussen 1806 en 1808; tegen die tijd was zijn doofheid acuut, zo niet helemaal compleet. In zijn tragische brief bekend als het Testament van Heiligenstadt, geschreven in oktober 1802, had Beethoven toegegeven dat hij gedachten had over zelfmoord. “Het was alleen mijn kunst die me tegenhield.” Toch is deze sonate – vergeleken met verschillende andere werken uit dezelfde periode – een van de meest positieve werken die je je kunt voorstellen; uit de openingszin straalt de sereniteit, humor en vreugde uit. Er is niet een noot die triviaal is, maar de A-major Sonate is een door en door klassiek werk, de verhoudingen zorgvuldig gemeten, de thema’s beantwoorden elkaar in perfecte symmetrie. Het is ook de eerste gelijke sonate voor cello en piano.

De ‘late’ periode van het creatieve leven van Beethoven zou over het algemeen zijn begonnen rond 1815. Als dat zo is, zouden de twee cellosonates Op 102, beide uit dat jaar, een van de eerste voorbeelden zijn van die wonderbaarlijke groep meesterwerken. De vierde sonate, in C -majeur, begint met een eenvoudige zin van twee maten. Het is echter vanaf dit ogenschijnlijk eenvoudige begin dat het hele werk zich ontwikkelt; praktisch elke noot is afgeleid van die twee maten. Het ademt zeker de atmosfeer uit van andere werkelijkheid, van transcendente spiritualiteit, die zijn laatste werken karakteriseren. Alles is hier geconcentreerd, elk gebaar beperkt tot de essentie.

Reacties zijn afgesloten.