vrijdag 8 november 2019 – 20.00 uur

Arcadië Trio
Henriëtte Wirth -piano
Steven Geraads – klarinet
Timothée Busch – cello
Beethoven, Glinka, Brahms

Arcadië Trio

Het Arcadië Trio

Het Arcadië Trio wordt gevormd door Steven Geraads, klarinet, Timothée Busch, cello en Henriëtte Wirth, piano . Op vrijdag 8 november om 20.00 uur heeft ‘t Mosterdzaadje het genoegen dat dit befaamde trio een heel mooi programma vol romantiek komt uitvoeren. Gespeeld worden Beethoven (Trio in Es-groot opus 38 ) , Glinka (Trio pathétique in d-klein ) en Brahms (Trio in a-klein opus 114 )

Beethovens septet opus 20, in de jaren 1799 en 1800 geschreven voor strijkkwartet, klarinet, hoorn en fagot, heeft veel betekend voor de lancering van zijn carrière. De populariteit van dit werk leidde ertoe dat uitgeverijen allerlei bewerkingen voor verschillende bezettingen gingen uitgeven. Beethoven besloot om ook zijn eigen bewerking te maken voor klarinet, cello en piano, welke werd uitgegeven in 1805 als opus 38. Aangezien hij in 1797 al een trio voor deze bezetting had geschreven, was dit een logische keuze voor deze nieuwe versie. Het grootste gedeelte van de strijkerspartijen gingen naar de piano, terwijl het grootste gedeelte van de orginele klarinetpartij intact bleef. De cellopartij volgt grotendeels die van de fagot, aangevuld met stukjes uit de hoorn- en cellopartij. Behalve het feit dat de keuze voor deze drie instrumenten artistiek zijn voorkeur genoot, legde het hem vermoedelijk ook commercieel gezien geen windeieren, aangezien er ook toentertijd al bar weinig fagottisten waren.

Glinka was pas midden twintig toen hij zijn Trio Pathétique componeerde. Het werk is nog steeds een goed bewaard geheim in het kamermuziekrepertoire. Aan zijn romantische inborst lag het niet. Hij schreef het werk tijdens zijn Grand Tour naar Europa. In zijn Trio Pathétique hoort u niet alleen het belcanto terug van Bellini en Donizetti die hij in Italië ontmoette, maar ook zijn liefdesverdriet. Zo krabbelde hij in de partituur: “Ik ken de liefde slechts door de pijn die het veroorzaakt.” Geen wonder dat elke noot lijkt doordrenkt van intens liefdesverdriet. En Brahms? Zijn melancholische Klarinettrio op. 114 zit boordevol pure poëzie en levenswijsheid. Alle adolescentenromantiek voorbij lijkt Brahms’ Trio afkomstig uit een vervlogen Arcadië.

Brahms was al met pensioen toen hij de klarinettist Richard Mühlfeld hoorde spelen in een concert. Mühlfeld stond bekend als een waanzinnig virtuoze klarinettist met een weergaloze klank. De klarinet had Brahms uiteraard wel ingezet in zijn symfoniëen, maar als echt soloinstrument, dat nooit. Hij besloot een eind te breien aan zijn componisten bestaan en achtereenvolgens vloeiden daar het klarinetkwintet, dit klarinettrio, twee klarinetsonates en nog twee prachtige opussen met Klavierstücke uit zijn pen. Nog altijd zijn we de virtuoze klarinettist Richard Mühlfeld dankbaar voor zijn weergaloze spel.

Het Arcadië Trio, opgericht in 2009, bestaat uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth. De musici leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Hun repertoire omvat werken van bekende componisten als Brahms, Beethoven en Bruch, maar ook van minder bekende grootheden als Rota, Tajčević en Zemlinsky. Zij gaven concerten door heel Nederland en in België en in 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. In 2015 leidde een tournee hen naar Spanje alwaar zij concerten gaven in Madrid en Léon. Het Arcadië Trio heeft live opgetreden op zowel Radio 4 als Radio 1.

Steven Geraads studeerde klarinet aan het Utrechts Conservatorium bij Celeste Zewald en Hein Wiedijk. Hij zette zijn klarinetstudie voort bij Vicent Alberola in Madrid. Tijdens zijn studie maakte hij onder andere deel uit van het Nederlands Studenten Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest en het J.Pz. Sweelinck Orkest te Amsterdam. Steven volgde masterclasses bij onder meer Karl Leister, Wenzel Fuchs, Miguel Espejo en Arno Piters. De afgelopen jaren remplaçeerde Steven regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, onder leiding van dirigenten als Mariss Jansons, Daniele Gatti en Eliahu Inbal. Hij is erg actief in de kamermuziek en maakt naast het Arcadië Trio tevens deel uit van Trio Trajectum en vormt een duo met pianiste Henriëtte Wirth.

De Franse cellist Timothée Busch behaalde in 2009 zijn Master of Music, behorende tot de klas van Timora Rosler en Ran Varon op het Utrechts Conservatorium. Afgelopen jaren gaf hij concerten in onder anderen Frankrijk, Duitsland, België en Nederland met onder andere het Arcadië trio, het Rietveld kwartet, het Duo Ponticello en het Busan Ensemble. Met enige regelmaat remplaceert Timotheé in het Gelders Orkest en bij het Nederlands Begeleidings Orkest. Ook is hij lid van het Ciconia Consort. Verder nam hij deel aan festivals in Zweden en Duitsland en volgde hij masterclasses bij onder andere Rafael Wallfish, Torleif Thedéen, Daniel Müller-Schott, Gustav Rivinius en Leonid Gorokhov.

Henriëtte Wirth studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht, Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hiernaast speelt zij barokharp en diens voorloper, gotische harp. Als harpist is zij verbonden aan de ensembles L’Olivastro en de Blauwe Lijster. Ook is Henriëtte klavecinist van het oude muziekensemble La Favorita. Sinds 2007 is Henriëtte met veel plezier als piano- en klavecimbeldocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht.

Reacties zijn afgesloten.