vrijdag 25 oktober 2019 – 20.00 uur

Trio Bartolussi
Renate Jörg – accordeon/zang
Bram Commijs – piano
Daniël van Huffelen – contrabas
Italiaanse filmmuziek,Tango, Jazz, Samba en Ballades

Veelzijdige wereldmuziek door trio Bartolussi

Trio Bartolussi brengt op vrijdag 25 oktober om 20.00 uur wereldmuziek in ’t Mosterdzaadje. De musici zijn Renate Jörg – zang en accordeon, Bram Commijs – piano en Daniel van Huffelen – contrabas. Ze dompelen het publiek onder in een wwereld van Italiaanse filmmuziek, bossa’s en samba’s. Ook tango en oude en nieuwe jazz.

In dat veelzijdige repertoire is het trio toch zeer herkenbaar. De musici hebben hun ervaring met compositie, theatermuziek, jazz en dansmuziek samengebracht en een mooie balans gevonden tussen melancholie en levenslust, hecht samenspel en improvisatie.

Het trio is opgericht in 2012 vanuit de wens om als improviserende musici repertoire te verzamelen dat direct aanspreekt en, geworteld in een lange traditie, toch fris en vernieuwend is. Zij ontmoetten elkaar in het begeleidingsorkestje van een jubilerende artiest en begonnen dit repertoire te verkennen als entr’actes. Inmiddels heeft hun formule bewezen aan te slaan bij de heel diverse gelegenheden waar zij te zien waren: kunstmanifestaties, kleine theaters, openluchtfestivals, jazzdagen en hofjesconcerten.

Begonnen zij met liedjes uit oude Italiaanse films (waaronder ook de bekende spaghetti-westerns), inmiddels zijn daar tango’s van Astor Piazzolla bij gekomen, bossa nova’s van Ivan Lins en anderen, eigen composities van alle drie de musici, en ook populaire oude en nieuwe Italiaanse liedjes die niet zo direct aan de film gekoppeld zijn, zoals “Torpedo Blu” “Pericolossissima” en liedjes van Paolo Conte.

Gianfranco Bartolussi (Rimini, 1962) begon als leerling in de granietwinkel van zijn vader, maar maakte als twintigjarige de overstap naar de muziek. Na vele omzwervingen en talloze bandjes en engagementen belandde hij in Amsterdam, waar hij als pianist Bam Commijs zijn passie voor muziek uitdraagt in zijn trio en ook actief als componist en begeleider voor theatergroepen, koren en artiesten.

Renata Rossa (hier bekend als Renate Jörg) werd in 1982 geboren in Borzonasca in de bergen van Ligurie. Haar moeder werkte in een bar, haar vader in de bouw. Ze bracht haar jeugd zingend door op een nonnenschool in Milano, waar ze voor het eerst achter de piano zat. Later kreeg ze een accordeon op haar schoot en werd verliefd op een edelsmid uit Amsterdam. Voor hem vertrok ze naar het noorden, waar ze nu als muzikante door het leven gaat (accordeon, piano, zang, compositie).

Daniele Coccolamante (Castelgranitto, 1985). Als zoon van een begrafenisondernemer uit Padua groeide de kleine Daniele op met het gezang van groepen klaagvrouwen en treurtenors. Om zelf het leven te kunnen omarmen vertrok hij op 15-jarige leeftijd naar Rome, waar hij deel uitmaakte van de hard punk formatie “Funghi i Cane”, eerst als gitarist, later als bassist. De reputatie van meest vrijgevochten stad van Europa lokte hem naar Amsterdam, waar hij nu te vinden is onder de naam Daniel van Huffelen.

Reacties zijn afgesloten.