vrijdag 18 oktober 2019 – 20.00 uur

Mistral Fluitkwartet
Jonate Droogers
Pim Muijselaar
Anja Pelt
Marianne Grannemanen
Händel, Bach, Naudot, Telemann, Gianella, Elgar, Volante, Doppler

Mistral Fluitkwartet reikt van piccolo tot en met basfluit

Mistral Fluitkwartet

Op vrijdag 18 oktober om 20.00 uur is het Mistral Fluitkwartet te gast in ‘t Mosterdzaadje . Dit fluitkwartet bestaat uit Pim Muijselaar, Anja Pelt, Marianne Granneman en Jonate Droogers.

Voor de pauze vooral de sprankelende Barokmuziek van Bach, Händel, Telemann. Na de pauze Elgar, Doppler, Gianelli en Volante.

Het fluitkwartet heeft als basis 4 dwarsfluiten, maar hun instrumentarium reikt van piccolo tot basfluit. Ze hebben zeg maar de bezetting als van een vioolkwartet: 2 fluiten, alt en bas. De altfluit klinkt een kwart lager en de basfluit een octaaf. Inmiddels spelen zij 2 jaar samen en verzorgen zij regelmatig optredens in concertseries en spelen zij bij gelegenheden in kerken, zoals de Grote Kerk in Dordrecht en de Bavo in Haarlem.

Een Mistral is een krachtige wind in Frankrijk. En die wind bracht het kwartet ook op een bijzondere manier bij elkaar. Marianne en Anja kennen elkaar van lang geleden, Marianne heeft nog les gehad van Anja. Marianne en Jonate kennen elkaar van de studie op het conservatorium. Pim en Anja spelen samen in het Heemsteeds Philharmonisch Orkest waar Marianne en Jonate soms ook nog in voorbij waaien.

Voor de pauze speelt het Mistral fluitkwartet een barokprogramma, maar dan in nieuwe stijl. Zo komen regelmatig de volle lage tonen van de alt en de bas voorbij, maar laten ze ook horen hoe de piccolo prachtig solo klinkt en hoe deze mooi mengt met een gewone dwarsfluit. Ook bekende nummers als Air van J.S. Bach en de Arrival of the Queen of Sheba van G.F. Handel zit in het repertoire.

Verder zijn er 2 Concerto’s te horen van Handel en Telemann. Tot slot spelen ze de ‘Paraphrasen über ein eigenes Thema’ van een vrij onbekende componist: Emil Kronke. Een thema met wel 7 variaties en een spectaculaire afsluiting.

Na de pauze spelen ze een vrolijk en virtuoos Quartett, een origineel stuk voor 4 ‘gewone’ dwarsfluiten van Luigi Gianella. Van Sir Edward Elgar , Engels componist eind 19e en begin 20ste eeuw wordt een melodieus en charmant stukje uitgevoerd: Chanson de Matin. Toen sir Edward Elgar in 1888 dit en nog een stuk: Chanson de Nuit voor een habbekrats verkocht aan een muziekuitgever dacht hij dat het geld zou binnen stromen als de stukken gepubliceerd zouden worden. Maar hij kwam bedrogen uit, niet de componist, maar de muziekuitgever verdiende er goed aan.

Omdat dit concert op 18 oktober plaatsvindt, leek het ons wel leuk om iets passends te spelen: ‘October Must’ van de Italiaanse componist Ilio Volante (*1964). je hoort prachtige herfsttaferelen, storm, mist, paddenstoelen en waaiende blaadjes. Het is geschreven voor piccolo, 2 fluiten en basfluit.

Het concert sluit af met een stuk van Franz Doppler: ‘Duettino Amercain’. Origineel voor fluit, viool en piano, nu voor 2 fluiten, alt en bas. Een mooie compilatie van onschuldige, ouderwetse Amerikaanse volksliedjes.

Reacties zijn afgesloten.