zondag 13 oktober 2019 – 15.00 uur

Trio Panache
Sabine van Lier – viool
Elisabeth Schijns – cello
Marte Gerritsma – piano
Rachmaninoff, Piazzolla (de 4 seizoenen van Buenos Aires), Shostakovitsch

Pianotrio Panache met weemoed en tango

Trio Panache

Het pianotrio Panache geeft op zondag 13 oktober om 15.00 uur een heel mooi concert in ‘t Mosterdzaadje. Trio Panache wordt gevormd door Sabine van Lier-viool, Elisabeth Schijns – cello en Marte Gerritsma – piano. Op het programma staan: Rachmaninov Trio Elégiaque No 1 in g mineur, Astor Piazzolla de 4 seizoenen van Buenos Aires en Shostakovich trio no 1. Opus 8 in c mineur

Rachmaninov trio Elégiaque no 1
Rachmaninov schreef twee pianotrio’s met de naam Elégiaque, allebei gecomponeerd in zijn jonge jaren. Trio Panache gaat het eerste trio Elégiaque ten gehore brengen in g mineur, bestaande uit één deel. Dit is opvallend voor een pianotrio, aangezien de meeste van deze werken uit 3 of 4 delen bestaan.

Het stuk is geschreven in 1892, het jaar dat Rachmaninov afstudeerde, maar pas uitgegeven 4 jaar na de dood van Rachmaninov in 1947. Trio Elégiaque behoort tot Rachmaninovs meest aangrijpende muziek. Het woord Elégiaque betekent zoiets als ‘’weemoedig’’. Trio Panache neemt u mee in een verhaal vol contrasten en duistere onrust.

Shostakovich trio no 1 in c klein opus 8
Het eerste trio in c klein, gecomponeerd door Shostakovich op 16 jarige leeftijd, is opgedragen aan Tatyana Glivenko, het meisje waar Shostakovich smoorverliefd op werd in de zomer van 1923. Het stuk wordt ook wel aangeduid als zijn “vroege studentenwerk”. In 1981, een aantal jaar na de dood van Shostakovich, is het trio gepubliceerd. Deze publicatie miste echter een aantal maten van de originele pianopartij. De laatste 22 maten zijn daarom door Boris Tishchenko, een leerling van Shostakovich, gecomponeerd en toegevoegd. Net zoals Rachmaninovs eerste trio Elégiaque, bestaat ook dit trio uit maar één deel. Plotselinge contrasten in tempi, energie, romantische passages en climaxen staan centraal in dit stuk. Dit maakt het een geweldig werk om te spelen. Het lijkt in dit stuk alsof Shostakovich bezeten was en een obsessie had voor wilde, soms zelfs gewelddadige contrasten.

Piazzolla de vier seizoenen
Trio Panache laat de Tango tot leven komen in de vier seizoenen van Buenos Aires (Las quatros estaciones de Porteñas 1965-1970) gecomponeerd door Astor Piazzolla. Piazzolla geeft een impressie van de vier seizoenen in Buenos Aires, waarbij de Porteños de authentieke bewoners van de stad Buenos Aires zijn. Deze seizoenen werden door Piazzolla geschreven in navolging van de wereldberoemde vier jaargetijden van Antonio Vivaldi. Piazzolla gaf zijn muziek een eigen naam; “Tango Nuovo’’, de nieuwe tango. Hij experimenteerde met een mix van stijlen en kwam zo tot een moderne stijl van tango, versmolten met jazz harmonieën, ritmes en aspecten uit de klassieke muziek. Oorspronkelijk werd dit stuk geschreven voor de gebruikelijke bezetting van een tango-orkest (accordeon, piano, viool, bas en gitaar). Tegenwoordig wordt deze inmiddels wereldberoemde compositie van Piazzolla in veel verschillende bezettingen uitgevoerd. Trio Panache laat op geheel eigen wijze de dramatiek en melancholie horen en neemt de luisteraar mee in deze dans.

Sabine van Lier studeerde bij Chris Duindam in Utrecht, bij Gordan Nikolic in Rotterdam en bij Thomas Klug in Bremen, waar zij in 2016 haar master behaalde met een 9. Sabine remplaceert in verschillende orkesten en speelt in meerdere kamermuziekensembles. Daarnaast werkt zij als viooldocente bij “Scholen in de Kunst’’ te Amersfoort.

Elisabeth Schijns begon haar studie in Utrecht bij Ran Varon en Timora Rosler waar ze haar master in 2016 afsloot met een 9,5. Zij vervolgde haar studie bij France Springuel te Antwerpen. In 2016-2017 volgde zij de orkestacademie bij het Gelders Orkest. Tegenwoordig remplaceert Elisabeth in verscheidene orkesten en is zij werkzaam als cellodocente.

Marte Gerritsma studeerde piano bij Martyn van den Hoek in Utrecht en bij Frank van de Laar in Zwolle, waar ze in 2017 haar master afsloot met een 9. Marte werkte veel samen met strijkers en speelt in diverse ensembles. Daarnaast is ze actief als docente.

De drie leerden elkaar kennen tijdens hun conservatoriumtijd in Utrecht. Sabine en Elisabeth vormen al jaren samen een duo. In de zomer van 2017 ontstond de samenwerking met Marte, waarmee Trio Panache tot stand kwam.

Reacties zijn afgesloten.