vrijdag 4 oktober 2019 – 20.00 uur

Viool en Cello
Maxime Gulikers – viool
Charlotte Gulikers – cello
Cirri, Ravel, Glière, Händel/Halvorsen Passacaglia

Duo Viool en Cello door broer en zus Maxime en Charlotte Gulikers

Maxime en Charlotte Gulikers

Op vrijdag 4 oktober om 20.00 uur treden in ‘t Mosterdzaadje de violist Maxime Gulikers en de celliste Charlotte Gulikers. Deze twee jonge talenten, broer en zus, hebben een zeer afwisselend programma samengesteld van barok tot de 20ste eeuw. Uitgevoerd wordt werk van Cirri, Ravel, Glière en Händel/Halvorsen.

Regelmatig spelen Maxime (1994) en Charlotte (1995) samen op concerten. In dit concert laten ze de muziek horen waarin de kracht van de combinatie viool en cello uitstekend vertegenwoordigd wordt. Vooral het stuk van Maurice Ravel is voor deze combinatie een uitdaging. Voor de luisteraars en de uitvoerenden. Ravel gebruikt de meest moderne harmonieën en speeltechnieken van zijn tijd. Er zitten veel kleuren en effecten in waardoor hij de luisteraar steeds weer weet te verrassen en te boeien.

Maxime en Charlotte Gulikers beschikken over een indrukwekkend cv dat bol staat van de prijzen die ze wonnen, de onderscheidingen die ze kregen en de optredens als solisten in diverse orkesten. Maxime vervolgde zijn studie in Berlijn en Charlotte doet haar masteropleiding bij Pieter Wispelwey in Amsterdam. Maxime bespeelt een Italiaanse viool van Johannes Danieli uit 1780 in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Charlotte speelt op een Cornelis Weel cello uit 1853.

Maxime (1994) begon met vioolspelen toen hij 7 jaar oud was en op 12-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Gedurende 4 jaar kreeg hij daar les van Mireille van der Wart. Tijdens zijn Bachelorstudie (van 2010 tot 2015) waren Peter Brunt en Philippe Graffin zijn viooldocenten. In april 2015 behaalde hij zijn Bachelor-examen Viool met een 10 met onderscheiding voor solistische vaardigheden. Sinds 2015 studeert Maxime in Berlijn aan de “Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’” bij Professor Antje Weithaas.

Als solist speelde Maxime geregeld met verschillende orkesten. Op 12-jarige leeftijd speelde hij met het orkest Flos Campi uit Nijmegen de Romance van Svendsen, op 16-jarige leeftijd soleerde hij bij het Britten Orkest uit Zwolle en op zijn 17de met het Atheneum Kamerorkest (Humoresque van Sibelius en Vioolconcert BWV 1056 van Bach). Later speelde hij met de professionele orkesten Sinfonia Rotterdam (dubbelconcert van Bach met Emmy Verhey, o.l.v. Conrad van Alphen) en Domestica Rotterdam (vioolconcert Vivaldi, o.l.v. Wim Steinmann). Tijdens zijn Bachelorexamen speelde hij het vioolconcert van Sibelius met het Viotta Symfonie Orkest. Daarna soleerde hij met het bekende vioolconcert van Bruch met de symfonieorkesten van Hoorn (NL) en Samara (Rusland). In 2017 speelde hij het vioolconcert van Tchaikovsky met het Philharmonisch Orkest van Volgograd en o.a. het 5e vioolconcert van Mozart met het Kamerorkest van Machatsjkala (Rusland). In 2018 soleerde hij bij het Symfomie Orkest Midden Holland en het Amersfoorts Jeugd Orkest met het vioolconcert van Dvóřak.

Sinds 2009 won Maxime verschillende prijzen: de eerste prijs bij het ‘Prinses Christina Concours’ in Rotterdam (2009), de tweede prijs op het vioolconcours ‘Iordens Viooldagen’ in Den Haag (2010), de eerste prijs op het eerste nationale ‘Britten Viool Concours’ in Zwolle (2010), de eerste prijs op het ‘Davina van Wely Viool Concours’ (2011), de tweede prijs bij de ‘International Competition for young violinists ‘Arthur Grumiaux’ in België (2013). Drie keer won hij de prijs voor de beste vertolking van een hedendaags werk, o.a. de Herman Krebbers prijs. In 2014 won hij de tweede prijs tijdens de ‘Internationaler Knopf Wettbewerb’ in Düsseldorf. In december 2017 behaalde hij de derde prijs op het Violinwettbewerb der Ibolyka-Gyarfas-Stiftung in Berlijn. Tijdens het laatste Oskar Back Concours in januari 2018 won hij de NTR Performance Prijs.

In november 2018 werd Maxime de prestigieuze ‘Kersjes Fonds Beurs voor getalenteerde jonge violisten’ toegekend.

Maxime speelde recitals in belangrijke concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Phillips Zaal Den Haag en Tivoli/Vredenburg Utrecht, Musis Sacrum Arnhem, Konzerthaus Berlin. Ook speelde hij op uitnodiging van de Nederlandse ambassades in Tunis en Buenos Aires.

Sinds enkele jaren bespeelt Maxime een Italiaanse viool van Johannes Danieli uit 1780 in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Charlotte (1995) begon op acht jarige leeftijd met cello spelen. In 2009 werd zij aangenomen op de jong talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar studeerde ze bij Lucia Swarts en Dmitri Ferschtman. In 2013 begon Charlotte haar Bachelor studie bij Maarten Mostert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in september 2018 haar diploma behaalde. Momenteel studeert zij bij Pieter Wispelwey in de master opleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2015 volgt zij naast haar modern cello lessen ook barokcello lessen bij docenten Viola de Hoog, Jonathan den Herder en Pieter Wispelwey.

Charlotte volgde diverse masterclasses, o.a. bij Colin Carr, Maria Kliegel, Wen-Sinn Yang, Pieter Wispelwey, Melissa Phelps, Filipe Quaresma en barokcellisten Anner Bylsma, Bruno Cocset en Werner Matzke.

Zij deed drie keer met succes mee aan het Prinses Christina Concours. Onder andere won ze daar de Gaudeamus-prijs (2013), de ensemble aanmoedigingsprijs (2015) en een eervolle vermelding (2014). Ook werd haar tijdens het Britten Celloconcours een eervolle vermelding toegekend (2013).

Charlotte soleerde met Camerata Amstelveen en met het Viotta Symfonieorkest, speelde verschillende keren in het Nationaal Jeugd Orkest en is sinds 2019 lid van het internationale Theresia Orchestra, een orkest gespecialiseerd op klassiek repertoire op authentieke instrumenten. Als kamermuziekensemble geeft veel concerten met haar broer (viool) als duo, daarmee speelde ze o.a. op het Janine Jansen Festival in Utrecht.

Charlotte speelt op een Cornelis Weel cello uit 1853, Utrecht.

Reacties zijn afgesloten.