zondag 15 september 2019 – 15.00 uur

Het Koetshuis Trio
Dromen, Geuren, Herinneringen
Froukje Wiebenga – fluit
Frank Goossens – altviool
Wim Voogd – piano
Gaubert, Huybrechts, Clement, Debussy, Ravel, Jolivet, Messiaen, Duruflé

Het Koetshuistrio met Dromen, geuren, herinneringen…

Het Koetshuis Trio

Zondag 15 september om 15.00 uur is Het Koetshuistrio in ‘t Mosterdzaadje te gast. De musici zijn Froukje Wiebenga – fluit, Frank Goossens – altviool en Wim Voogd – piano.

Het programma met duidelijk Franse kenmerken, is ontstaan vanuit een nieuw stuk dat Dominy Clements voor het trio gecomponeerd heeft : The bells that almost chased away the devil.

Om deze compositie heen zijn de andere zo gedrapeerd dat het een uit het ander voortkomt. Soms door een overeenkomst – er zijn bijvoorbeeld twee “klokkenstukken “ die op elkaar volgen, de Pastorale van Huybrechts en Dominy Clements nieuwe werk, soms juist door grote tegenstellingen. In alle muziekstukken is er sprake van een zekere ruimtelijkheid en vervoering die mogelijk een spirituele ervaring oproepen. Ook dragen de stukken een onmiskenbaar Franse signatuur, wat betreft harmonie en helderheid. Een derde werk dat geïnspireerd is door klokken is het pianowerk van Ravel. Het programma gaat zonder verdere toelichting – de titels zeggen al genoeg -, organisch in elkaar overgaan.

Het Koetshuistrio is in 2006 ontstaan uit de behoefte van het bestaande duo Froukje Wiebenga (fluit) en Wim Voogd (piano) om het prachtige trio ‘Prélude, Récitatif et Variations’ opus 3 van Maurice Duruflé te spelen. De samenwerking met Frank Goossens (altviool) beviel zo goed dat vervolgens zoveel mogelijk repertoire werd gezocht en gekocht voor deze ongewone bezetting. Het trio repeteerde in het Koetshuis in Scheveningen en had bij het eerste concert een naam nodig – die was dus snel gevonden.

Inmiddels vele concerten verder, waarin naast de triobezetting ook de drie mogelijke duo combinaties werden benut, heeft het Koetshuistrio een aardig repertoire opgebouwd van originele werken en bewerkingen, uiteenlopend van Mozart, via romantische stukken tot hedendaagse werken.

De slag-, strijk- en blaasbenadering van de drie instrumenten bieden grote mogelijkheden tot tegenstellingen, spannende combinaties in klankkleur en articulatie. De leden van het Koetshuistrio zoeken graag de uitersten op, zowel in repertoire en stijl, als ook in dynamiek.

Reacties zijn afgesloten.