Donateursbrief april 2019

Santpoort, 24 april 2019

Lieve vrienden van ‘t Mosterdzaadje,

Terwijl de natuur zich in alle pracht met uitbundige vrolijkheid in kleur en geur opricht, zát ik me daar toch een zure zeur brief te maken… Toen het epistel klaar was dacht ik: wie zit dáár nou op te wachten. Dus begon ik helemaal opnieuw. Maar heus, soms kan er van alles even tegenzitten. Neem alleen al een computer met kuren. Wat gaat daar een hoop tijd en verkeerde energie in zitten. En helaas kan ik niet meer tegen Pim aanzeuren. Een niet onbelangrijk element binnen een relatie.

tekening van Emilia

Maar om dan jullie op te zadelen met mijn gejammer gaat te ver. Toch moet ik nog iets kwijt. Het ieder jaar terugkerende ‘lege zaal syndroom’. Een handjevol publiek bij de mooiste concerten. Aan die concerten is door musici en mijzelf veel werk vooraf gegaan. Dan moet je dus niet gaan denken: stoppen ermee als het voorjaar zich aandient. De musici spelen ook voor klein en fijn publiek vol overgave. Het tekort aan inkomsten vullen we aan uit de kas. En dat kan gelukkig dankzij u als donateur. En wat wil ik nou eigenlijk zeggen? Weer of geen weer: zet ‘t Mosterdzaadje wat vaker in de agenda. In mei en juni zijn er de mooiste concerten te beleven. Zo, dat ei is gelegd.

Er werd in Velsen een Cultuur Top georganiseerd waarbij genodigden vanuit verschillende disciplines spraken over allerlei onderwerpen zoals bijvoorbeeld ‘laagdrempeligheid’, ‘cultuureducatie’, ‘samenwerking’. De gesprekken werden door ambtenaren opgetekend om zo tot een cultuurvisie te komen. Het was een bruisende bijeenkomst en opvallend was dat er zoveel mensen bezig zijn met cultuur in Velsen, maar dat geen van allen ooit in ’t Mosterdzaadje waren. Toch zijn wij in de gemeente wél een voorbeeld van laagdrempelige opzet. Alleen weet ik nu uit 36 jaar ervaring dat klassieke muziek een drempel heeft voor mensen die er in hun jeugd niet mee in aanraking kwamen. Als op scholen jonge kinderen door enthousiaste vakleerkrachten geraakt worden door muziek kunnen ze daar later hun profijt van hebben, en de heilzame werking van muziek ervaren. Maar aan alles hangt een prijskaartje. Cultuur is een goede investering.

Op de basisschool waar de jongste kleinkinderen zitten was een koffieconcert georganiseerd. Voor ouders en belangstellenden lieten de kinderen hun talenten zien. Bij het pianospel van Olivia kregen mensen kippenvel, zo mooi speelde ze. Hoe kan het ook anders met topfluitiste Dasha Beltiukova als moeder. De jongste, Emilia had na schooltijd groepslessen viool gevolgd. Die werden gegeven door een vader die van beroep violist is, en vroeger zelf op die manier in aanraking was gekomen met zijn instrument. Ensemble Krasnapolsky met accent op Kras. Het plezier spatte er van af. Met muzieklessen binnen de schooltijd zouden nog meer kinderen met de wondere wereld van muziek kunnen kennismaken.

Koffieconcert in de Boschbeelschool

Voor de kinderen van Katja staat naast hun drukke schoolleven, de sport centraal. Wedstrijden in het weekend en door de week trainen. Met bewondering kijk ik hoe mijn dappere dochter, vorig jaar nog zo ziek van alle behandelingen die ze moest ondergaan, het gezin coacht en haar baan als huisarts weer heeft opgepakt.
Rest mij u een goede zomer toe te wensen, met af en toe wél een buitje regen.

Vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.