vrijdag 17 mei 2002 – 20.15 uur

VIOOL EN PIANO
Suzanne Groot – viool
Rinus Groot – piano
Mozart, Prokofiev, Beethoven

Rinus en Suzanne Groot

Vrijdag 17 mei om 20.15 uur geven de pianist Rinus Groot en zijn dochter, de violiste Suzanne Groot een pracht concert in ’t Mosterdzaadje. Op het programma: Chatschaturjan, Prokofief, Poulenc en Franck.

Er wordt regelmatig naar ze gevraagd, of ze nog wel eens komen in ’t Mosterdzaadje. Hier zijn ze dan, een innemend duo muzikaal volledig op elkaar ingesteld. Rinus Groot heeft internationale bekendheid opgebouwd en Suzanne won in 1998 de Olifant, Kunst- en Cultuurprijs van het Haarlems Dagblad.
Ze openen hun concert met een erg romantisch kort stukje van Chatschaturjan. Daarna volgen vijf melodieën voor piano en viool van Prokofief. Liederen zonder woorden met een enorme uitdrukkingskracht. Veel te beluisteren ook is er in de sonate van Poulenc uit 1943. Zoete melodieën worden afgewisseld met wrangheid en cynisme. Poulenc zelf was een begaafd pianist en dit is zijn enige sonate voor viool en piano die hij geschreven heeft.
Wereldberoemd is de vioolsonate van César Franck. Als huwelijkssonate opgedragen aan de virtuoze violist Ysaÿe. Als je wilt kun je er ook een heel huwelijk met al zijn momenten van geluk en gekibbel in terughoren, maar ze leefden nog lang en gelukkig in het laatste deel.

Reacties zijn afgesloten.