Dorpsfeestconcert in de Dorpskerk

Dasha en Mirjam

In de Dorpskerk klinkt op zondag 29 juli bij het het koffieconcert van de Harddraverij het unieke samengaan in klank van harp en fluit. Met de fluitiste Dasha Beltiukova en de harpiste Mirjam Rietberg zijn twee topmusici aan het werk die het publiek meevoeren op een betoverend mooie reis door de tijd. Van Barok tot Bordeel 1900. Van Bach tot Piazzolla.

Mirjam en Dasha spelen al samen vanaf hun studietijd aan het conservatorium. Professioneel en tevens in vriendschap muziek maken geeft een samenspel dat naadloos op elkaar aansluit. Voor het publiek een oorstrelende muziekbelevenis. Er liggen 250 gratis kaarten klaar. Die zijn vanaf 21 juli op te halen bij Booy Optiek (Hoofdstraat 166 Santpoort-Noord) en Nieuwland&Aarts (Bloemendaalsestraatweg 127 Santpoort-Zuid).

Programmatoelichting

Geopend wordt met een prachtige drie delige fluitsonate van Bach. Mirjam zal solo de Ciacona van Biber uitvoeren. Biber was een vioolvirtuoos uit de 17e eeuw en een inspiratiebron van Bach. Jules Massenet, Frans componist uit de 19e eeuw schreef Meditation een heel bekend en geliefd stuk. Jacques Ibert, eveneens Frans componist schreef Entreacte. Een vurig en virtuoos stuk waarin de fluitiste alles aan techniek nodig heeft. Le Rossignol of te wel De Nachtegaal van Alexander Allyabiev werd zo’n populair lied dat men dacht dat het een volkslied was. Tsjaikovski moest iedere keer huilen als hij deze muziek hoorde. Hij voelde dan het gemis van vrienden en vrijheid….
Zelf bewerkte Dasha en Mirjam een stuk uit pianoalbum van Tsjaikovski. En eenmaal in Rusland kun je niet zonder de ‘vader van de Russische Romantiek’: Mikhaël Glinka. Na de nachtegaal laat Mirjam harpsolo het ontroerende lied over de leeuwerik horen.
Met de muziek van Astor Piazzolla komen we in Argentijnse havens waar arbeiders uit vele landen bij een zijn en samen op hun uit hun moederland meegebrachte instrumenten de armoede, ellende, heimwee en verlangen omzetten in muziek: De Tango. Uitgevoerd gaan worden Café 1910 en Bordeel 1900.
Tot slot nog horen we het werk van Sergei Beltiukov, de vader van Dasha, die een onsterfelijk mooie Credo schreef.

Dasha Beltiukova beschikt over een fantastische fluittechniek. Zij was 7 toen ze haar eerste dwarsfluitlessen kreeg aan het Muziek College te Minsk. Drie jaar later maakte ze haar debuut als soliste in het Concertgebouw van Minsk. In 1995 won Dasha de 2e prijs op het internationaal muziekconcours voor Jonge Muzikanten in Rusland. Zij heeft deelgenomen aan internationale muziekwedstrijden en master classes (o.a. bij Aurèle Nicolet, Trevor Wye en Jacques Zoon) en heeft vele malen gespeeld met kamer- en symfonieorkesten in Wit-Rusland. Dankzij haar groeiende populariteit in Belarus zijn er verschillende tv- en radio-opnames van haar concerten gemaakt. In 2003 heeft Dasha op uitnodiging van de Zhengzhou University enkele masterclasspresentaties in combinatie met een serie concerten gegeven in China. In 2004 heeft ze haar Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam (bij Harrie Starreveld) afgerond. Tegenwoordig treedt Dasha zowel solistisch, als met haar ensembles op in Frankrijk, Luxemburg, Italië en Rusland. www.magicflute.nl

Mirjam Rietberg begon op zevenjarige leeftijd met harpspelen. In 2004 behaalde zij haar Master diploma aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg. Mirjam heeft met behulp van het Prins Bernard Cultuurfonds gestudeerd bij Jana Bouskova aan de Academy of Performing Arts in Praag. Diverse tournees brachten haar naar alle hoeken van Europa, zoals Zweden, Hongarije, Spanje, Frankrijk en Engeland, alsmede Japan. Mirjam heeft met succes deelgenomen aan een aantal concoursen. Op het Nederlands concours voor jong muziektalent behaalde zij twee tweede prijzen en op het internationaal harpconcours in Hongarije een derde prijs. Zij richt zich vooral op kamermuziek met verschillende ensembles en geeft regelmatig solo concerten met haar verschillende harpen. www.mirjamharp.com

Reacties zijn afgesloten.