vrijdag 19 september 2003 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Jaap Kooi
Bach, Beethoven, Brahms, Chopin

Jaap Kooi

De pianist Jaap Kooi geeft op vrijdag 19 september om 20.15 uur een recital in ’t Mosterdzaadje. Op veler verzoek zal deze veel geroemde pianist solistisch van zich laten horen met een programma vol ijzeren repertoire: Bach, Beethoven, Brahms en Chopin.
Jaap Kooi opent met de tweede Engelse Suite van Bach. Een verzameling dansen voorafgegaan door een groot preludium. Hij componeerde de suites als studiemateriaal voor zijn leerlingen en vermoedelijk waren zijn eigen kinderen het meest ijverig. Bach zou deze stukken voor een Engelsman hebben gecomponeerd en kregen daardoor de bijnaam Engelse Suites. De pianosonate nr. 7 van een nog jeugdige Beethoven begint met een vliegende energie, bijeengehouden door een uitgekiende constructie. Het tweede deel is een treurmars met zwarte melancholieke sfeer. In het derde deel worden de schimmen weer verjaagd met een luchtig menuet.
Na de pauze Brahms. Opus 116 is een verzameling van zeven stukken. Vier dromerige, zangerige intermezzi die veel weg hebben van liederen, drie virtuoze capriccio’s, hartstochtelijk van sfeer. Tot slot de Fantasie opus 49 van Chopin. Het is één van zijn gaafste stukken. Zoals Chopin eigen laat hij in alle toonsoorten en in alle passages de vleugel klinken. Weinigen hadden zoveel verstand van het instrument waarvoor zij schreven als Chopin voor de vleugel.
Jaap Kooi werden vele prijzen toegekend. Hij debuteerde in 1988 in het Concertgebouw en in 1990 gaf hij als eerste een concert in de AGA-zaal van de Beurs van Berlage. Festivals en concoursen voerden hem door heel Europa. Dit seizoen betreedt hij met de clarinettiste Céleste Zewald in het kader van de serie Rising Stars de grote podia in acht landen van Europa en Carnegie Hall in New York.

Reacties zijn afgesloten.