zondag 14 september 2003 – 15.00 uur

KLARINET EN PIANO
Céleste Zewald – klarinet
Jaap Kooi – piano
Max Reger, Schumann, Poulenc, Arnold

Céleste Zeewald en Jaap Kooi

Jaap Kooi en Céleste Zewald

Het concert dat op zondag 14 september om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje gegeven gaat worden is een try-out voor een grote tournee in de prestigieuze serie “Rising Stars”. Het zijn de klarinettiste Céleste Zewald en de pianist Jaap Kooi die met dit programma de meest beroemde podia in acht landen van Europa en zelfs de Carnegie Hall in New York gaan betreden. Uitgevoerd worden Schumann, Reger, Arnold, Lutoslawski en Poulenc.
Céleste Zewalds ster is hoog gerezen. Na het afsluiten van haar diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding won zij de “Vriendenkrans” van het Concertgebouw, ontving zij de Eduard van Beinumprijs, de AVRO-prijs, de persprijs en ook de publieksprijs. Vorig jaar ontving zij ook de Philip Morris Kunstprijs Muziek. Céleste Zewald zien spelen is een belevenis. Zij vertelt met haar klarinet een verhaal en de dialoog tussen Jaap Kooi en haar is levendig en trefzeker. Daardoor is er voor het publiek een ware muzikale belevenis te zien en te horen. Dat ze met hun spel de harten van het publiek wereldwijd gaan veroveren is een ding dat zeker is.
Ze openen het concert met Romances opus 94 van Schumann. Het lijken liederen, rustig en weemoedig van sfeer. Van Max Reger de derde sonate, voor deze bezetting zijn beste werk. Malcolm Arnold van huis uit trompettist schrijft muziek met swingend karakter. Hij belicht de klarinet van een andere kant: een jazz instrument, dat kan gillen en gieren, speels en sensueel. Poulenc werkte vijf jaar lang op de sonate voor klarinet en piano opgedragen aan zijn vriend Honegger. Een melancholiek begin, een vraag en antwoordspel tussen de solisten in het tweede deel, nogal dramatisch van karakter en in de finale een virtuoos en flitsend stuk. Dit stuk ging in première in 1963, toen uitgevoerd door Benny Goodman en Leonard Bernstein in Carnegie Hall in New York. Daar gaan Céleste Zewald en Jaap Kooi het nog een keer overdoen.

Reacties zijn afgesloten.