zondag 5 mei 2019 15.00 uur

FRANK BRIDGE PIANOKWARTET
Jacob Plooy – viool
Örzse Adam – altviool
Florien Hamer – cello
Hans van Beelen – piano
Fauré en Brahms

Bevrijdingsdagconcert door Pianokwartet Frank Bridge

Op zondag 5 mei om 15.00 uur is in ‘t Mosterdzaadje het Frank Bridge Pianokwartet met een prachtig laat-romantisch programma waarin Frankrijk en Duitsland vredig verenigd zijn in de muziek van Brahms en Fauré. Het pianokwartet bestaat uit ervaren internationaal actieve musici die behalve de vriendschap ook de liefde voor het pianokwartet repertoire delen. Het kwartet bestaat uit Jacob Plooij – viool, Örzse Adam – altviool, Florien Hamer – cello en Hans van Beelen – piano

Geopend wordt met Gabriel Fauré, Pianoquartet op. 15 in c-klein uit 1883. Fauré’s eerste pianokwartet dateert uit 1877 en werd in 1880 voor het eerst gespeeld. Fauré schreef het n.a.v. zijn verloving met Pauline Viardot die deze na vier maanden weer verbrak, Fauré met een gebroken hart achterlatend.

Johannnes Brahms – Pianoquartet op. 25 nr. 1 in g- klein (1855-75) Brahms’ eerste, van in totaal drie pianokwartetten, ging in 1861 in première en werd toen door Clara Schumann en de leden van het Hellmesbergerkwartet gespeeld.

Het kwartet is vernoemd naar Frank Bridge, wiens werk Fantasy Piece, een van de eerste stukken was dat het kwartet speelde en bij allen een zeer geliefd werk is.

Hans van Beelen begon reeds op zeer jonge leeftijd met pianolessen, studeerde in de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent, en volgde zijn opleiding hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons.

Zowel op solistisch vlak als met het spelen in instrumentale en vocale ensembles is Hans van Beelen de afgelopen jaren erg actief geweest. Hij was onder meer te horen in het concertgebouw van Amsterdam, alsmede de bekendere concertzalen in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarl

Jacob Plooij (Australië) is een violist met een extreem diverse en kleurrijke muzikale achtergrond. Na zijn studies in Hobart, Tasmanië werkte hij in Sydney bij het Australian Chamber Orchestra, Australian Opera en Ballet Ochestra.

Hij was leider van Australië’s bekendste electro-acoustische ensemble: The Electra String Quartet. Nadat hij in 2000 naar Nederland verhuisde was hij tussen 2001-2007 2e violist van het Zephyr kwartet, dat uitsluitend hedendaagse muziek uitvoerde.

Jacob’s muzikale diversiteit is te horen in de vele uiteenlopende projecten waaraan hij heeft meegewerkt of nog werkt, waaronder: Weshm: marokaans-perzische muziek, Pop/Ethnic Rock projecten met Amy MacDonald, singer-songrwriters als Douwe Bob, Jacqueline Govaert en Tim Knol/Powderfinger, was hij solist bij het Tasmanian Symphony Orchestra met Dvorak vioolconcert, verder werkte hij met Zapp! Strijkkwartet, het klank Kleur Festival, is hij lid van de Dutch String Collective en speelt hij heden bij The Analogues.

Örzse Adam (HU-NL), altvioliste, behaalde diploma’s aan de Franz Liszt Muziekacademie Budapest, de Indiana University Bloomington,USA en het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In 2006 voltooide zij een ArtEZ–opleiding voor Muziekprogrammeur. Örzse Adam is actief musicus zowel op de historische – als de moderne altviool, en trad op met verscheidene ensembles zoals Musica ad Rhenum, The Amsterdam Baroque Orchestra, Il gardellino (BE), Van Swieten Society, LUDWIG, Hortus Festival, Ives Ensemble, Les Musiciens du Louvre (FR), Wiener Akademie (AT), het Holland Harp Trio, het Renoir Ensemble, Holland Symfonia, Radio Kamer Filharmonie, Harmonie Universelle (DE), Budapest Festival Orchestra (HU), Hungarian Radio Orchestra (HU), Malando Orkest, Tango Dorado en Nynke Laverman.

In 2004 richtte zij haar eigen bedrijf Musix For You op, waarmee zij eigen concertseries organiseert, en tevens muziek op maat levert voor verschillende evenementen en gelegenheden. Örzse Adam met Musix For You is de initiatiefnemer en artistiek leider geweest van de Holland Symfonia Kamermuziekseries 2006-2009, The WTC Amsterdam Lunchconcerten 2008 – heden, Salon Classique 2014-2015 in Het Koninklijk Concertgebouw en ZeNe Festival 2016 in Utrecht.

Florien Hamer speelde als veelzijdig celliste uiteenlopende muziekstijlen: o.a. tango met Carel Kraayenhof en het Sextetto Canyengue in de Robeco serie van het Concertgebouw, jazz met I Compani, het Guillermo Celano Quartet en de Celano-Baggiani group, waarmee zij cd ‘Figuras’ opnam, free jazz met HooglandHaftHamerJessen en klassieke recitals i.s.m. pianisten Brook Cuden, Carlos Guerrero en Hans van Beelen. Eerder maakte zij deel uit van het Prinsengracht Piano Quartet en het Prinsengracht String Trio.

Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle bij Jeroen Reuling. Na haar afstuderen vervolgde zij haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen bij Jaap Kruithof. Zij volgde masterclasses bij Ran Varon, Shmuel Magen, Bernhard Greenhouse en Marcio Carneiro.

Als docent cello is Florien verbonden aan het CKVAlmere.

Met haar ensemble SOIL voerde zij werk van jonge componisten uit en maakte muziektheaterproducties o.a. voor festivals als Oerol, Noorderzon en de Wiener Festspiele met toernees door binnen- en buitenland. SOIL maakte producties i.s.m. theater- of dansgroepen als ZTHollandia, het Hans Hof Ensemble, Plan-D en tg Bloody Mary.
www.soilmuziektheater.nl

Reacties zijn afgesloten.