zondag 22 februari 2004 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Bas van Bommel
Debussy, Bartók, Haydn, Chopin, Beethoven

Bas van Bommel

Bas van Bommel

Een aanstormend pianotalent, vorig jaar met onderscheiding afgestudeerd, reeds opgetreden met veel gerenommeerde orkesten, won prijzen in binnen- en buitenland, betrad podia in Europa en de V.S. maar nu voor het eerst in ’t Mosterdzaadje, de Nederlandse pianist Bas van Bommel. Op zondag 22 februari om 15.00 uur speelt hij een recital met op het programma Haydn, Beethoven, Chopin, Debussy en Bartók.
“Zelden heb ik een jonge musicus gehoord die zoveel weet van wat zich niet in woorden laat vatten”. Woorden van de beroemde Hongaarse pianist György Sebök over Bas van Bommel.
In dit concert zijn twee stukken die het vaderland van de componisten in herinnering roepen en eren: de Polonaise-Fantasie van Chopin en de Vijftien Hongaarse Boerenliederen van Bartók. De Polonaise Fantasie is het laatste grote werk dat Chopin heeft geschreven. De polonaise, een Poolse dans, voert hem terug naar zijn vaderland dat hij als vluchteling heeft moeten verlaten. In dit muziekwerk, dat het midden houdt tussen een Polonaise en een Fantasie, blikt hij terug op zijn vaderland en leven. Het is zijn testament.
Bartók gebruikte de nationale Hongaarse volksmuziek voor zijn composities. De vijftien Boerenliederen zijn uit een vroege periode van Bartók die in zijn jonge jaren op het platteland de muziek noteerde en op dit nationalistische bronmateriaal een heel eigen stempel drukte.
Verder wordt het genieten van de Sonate “Pathétique” van Beethoven, zoals de titel die aan dit meesterwerk is gegeven, een sonate vol passie en hartstocht.

Reacties zijn afgesloten.