zondag 16 mei 2004 – 15.00 uur

HET ZANZARETTA QUINTET
Madrigalen van Gesualdo da Venosa
Hymn to St. Cecilia van B. Britten (tekst WH Auden)
m.m.v. Bart van Uden – gitaar

Madrigalen van Gesualdo da Veneso

Het Zanzaretta Kwintet

Het Zanzaretta Kwintet legt zich met name toe op de vertolking van de madrigalen van Gesualdo da Venosa. Op zondag 16 mei om 15.00 uur worden behalve deze 16e eeuwse vijfstemmige liederen over de liefde, ook Hymn to St. Cecilia van Benjamin Britten uitgevoerd in ’t Mosterdzaadje. De gitarist Bart van Uden zorgt voor instrumentale intermezzo’s.
Het Zanzaretta Kwintet bestaat uit Ruth Becker-sopraan, Sandra Macrander-mezzosopraan, Janneke van der Mei-alt, Henri Bakker-tenor en Kees Jongenelen-bas. Stuk voor stuk doorgewinterde ensemble zangers met een brede waaier aan ervaring. Vanaf 1997 werken ze met name aan het muzikale erfgoed van Don Carlos, prins van Venosa die in 1560 in Gesualdo werd geboren. Hij was heer en meester over een kasteel met landerijen en bewandelde vreemde paden op zijn levensweg. Zijn muziek is ook ongebruikelijk voor die tijd. Eeuwenlang bleef hij zo goed als onbekend tot Igor Stawinsky en ook Louis Andriessen hem op de juiste waarde wisten te schatten en zich door zijn muziek lieten inspireren. Gesualdo schreef zowel religieuze als profane muziek. Van zijn vijfstemmige madrigalen, getoonzette gedichten over de liefde, schreef hij zes boeken vol. Zanzaretta kan dus voorlopig nog voort.
De naam van het kwintet is ontleend aan een madrigaaltekst waarin een kansloze minnaar jaloers toekijkt hoe zijn onbereikbare liefde een mugje, een zanzaretta, aan haar prachtige boezem plet.

Reacties zijn afgesloten.