vrijdag 11 juni 2004 – 20.15 uur

PIANO & VIOOL
Patrick Hopper – piano
Vanessa Vromans – viool
Bach, Mendelssohn, Janáček, de Sarasate

Laatste vrijdagavond concert in ‘t Mosterdzaadje – Patrick Hopper en Vanessa Vromans

Vanessa Vromans en Patrick Hopper

Vrijdag 11 juni om 20.15 uur zal in ’t Mosterdzaadje de violiste Vanessa Vromans haar eindexamen programma Tweede Fase presenteren. Een prachtig concert met Bach, Mendelssohn, Janáček en de Sarasate. De pianist die ze meebrengt is Patrick Hopper. Een duo dat met groot succes vele podia betreedt.
Vanessa opent het concert met een solo van Bach. Zijn partita’s behoren tot het essentiële repertoire van ieder violist. Van Mendelssohn wordt de sonate in F voor viool en piano uitgevoerd die pas in 1952 door de violist Yehudi Menuhin werd ontdekt en meteen een grote hit werd. De combinatie van emotionele romantiek en de perfectie van vorm maakt deze sonate tot een meesterwerk. De Tsjechische componist Janáček begon in 1914 aan het componeren van zijn vioolsonate. Pas in 1921 beleefde dit werk zijn première na vele keren herschreven te zijn geworden. Het uiteindelijke resultaat is een intense belevenis. Uit Spanje komt de vioolvirtuoos en componist Pablo de Sarasate. Zijn “Zigeunerweisen” is misschien zijn bekendste werk voor viool en orkest, hier uitgevoerd met Patrick Hopper achter de vleugel als het Santpoorts Philharmonisch Orkest.
Vanessa Vromans (Curacao 1977) begon haar studie in Australië en kwam in 1995 naar Nederland. In Maastricht, Saarbrucken en Rotterdam studeerde zij en volgde tevens Tango op de wereldmuziek afdeling. Hopen daar als toegift nog iets van mee te maken. Met het door haar opgerichte Animus Kwartet treedt zij op in binnen- en buitenland.
De pianist Patrick Hopper, tevens webmaster van ’t Mosterdzaadje , organist, componist en dirigent is een veelgevraagde duizendpoot die er niet voor terugdeinst op één avond alle études van Chopin uit zijn hoofd te spelen.

Reacties zijn afgesloten.