EXPOSITIE mei/juni 2005

schilderijen van Kees van Burg

Expositie stillevens van Kees van Burg in ’t Mosterdzaadje

In mei en juni worden in ’t Mosterdzaadje werken van Kees van Burg tentoongesteld. Zijn schilderijen vallen op door kleurgebruik en poëtische sfeer. Deze sfeer bereikt de kunstschilder in de allereerste plaats door de keuze van zijn kleuren. De kleuren zijn nooit hard, eerder verzadigd van onnoembare tinten die hij harmonisch tegen elkaar uitspeelt. Afwisselend zet hij vlakte- en dieptewerkingen in en bereikt daarmee de compositie die de kijker lichtelijk verrast. Juist de compositie speelt in de stillevenkunst een grote rol.

Telkens terugkerende objecten spelen een opvallende rol: een groen kommetje, tijdens een vakantie in Wales bij een pottenbakkerij gekocht, een blauw Hema-schrift met etiket, of de blikopener. En…de strijkstok! Niemand maakte zo gericht en vaak gebruik van de strijkstok. Maar waar is de viool? In de stillevenkunst was de strijkstok al zoveel vaker een bijzonder geliefd motief, maar dan in combinatie met het instrument.

Kees van Burg schilderde zijn eerste stilleven bij wijze van oefenopdracht voor zijn docent Henk Huig tijdens zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie. Het sloeg meteen aan. De kleine serie stillevens in ’t Mosterdzaadje laten enkele van de mooiste werkstukken van de schilder zien.

De tentoonstelling is te bezichtigen voor en na afloop van de concerten of op afspraak.

Reacties zijn afgesloten.