EXPOSITIE september/oktober 2005

schilderijden van Christien van Koningsveld

De dromerige sfeer van koeien

In september en oktober wordt in ’t Mosterdzaadje het werk tentoongesteld van de in Velsen-Zuid wonende Christien van Koningsveld. Bezoekers zullen kennismaken met de fascinatie van deze kunstenares: koeien. “Ik schilder graag dieren, met name koeien, omdat een koe is als een landschap en als een model”.

“Wat boeit mij zo in koeien? Al jarenlang ben ik bezig met de vormen van deze dieren. Na lange tijd modelstudie en portret gedaan te hebben en gedeeltelijk de abstracte weg opgegaan te zijn, waren deze modellen gemakkelijk voor handen in de weilanden, iets wat langzamerhand aan het veranderen is. Steeds weer iets nieuws bedenken met vorm, kleur en techniek, waarbij expressie en emotie ook een rol spelen. Ik zat zowel in de weilanden met mijn ezel en schetste rechtstreeks, maar ook kleine schetsen, foto’s en zwart-wit kopieën gebruik ik als uitgangspunt.

Naast de hoekige vormen verspreiden de koeien ook een dromerige sfeer van rust en drama. In de laatste schilderijen komen de dieren als het ware dichterbij. Het zijn dan haast portretten geworden.”
Christien van Koningsveld schildert de laatste tijd hoofdzakelijk met acrylverf. Overal waar zij gaat neemt ze haar schetsboek mee…

“Schilderen is voor mij een emotioneel gebeuren, een spel van lijnen en kleuren. Hoewel ik merk dat mijn werk in de loop der jaren steeds abstracter wordt, blijft het figuratief. Mijn koeien blijven als koe herkenbaar. In mijn kleurgebruik voel ik me vrij en experimenteer naar hartelust.”

Tot en met eind oktober is de tentoonstelling te bezoeken. Voor en na afloop van de concerten of op afspraak met Christien van Koningsveld, tel. 0255-420607

Reacties zijn afgesloten.