zondag 23 januari 2005 – 15.00 uur

CELLO EN PIANO
Edwin van den Berg – piano
Nitzan Laster – cello
Beethoven, Brahms, Debussy, Martinů

Nitzan Laster en Edwin van den Berg

Nitzan Laster en Edwin van den Berg

Op zondag 23 januari om 15.00 uur zijn in ’t Mosterdzaadje te gast de Israëlitische cellist Nitzan Laster en de pianist Edwin van den Berg. Zij gaan werken uitvoeren van Schumann, Brahms, Beethoven, Debussy en Martinů.
Het concert opent met Adagio en Allegro van Schumann, waarin de componist zijn innerlijke aan elkaar tegengestelde persoonlijkheden tot uiting brengt: de dromerige Eusebius en de vurige Florestan. De sonate die Brahms in 1865 componeerde lijkt geïnspireerd op een bosrijke omgeving rondom Baden in Zwitserland. Het laatste deel is een fuga waarvan het hoofdthema gelijk is aan de fuga’s van Bach.
De nog jonge Beethoven schreef variaties op een thema uit “Die Zauberflöte” van Mozart. Van Debussy wordt de in 1915 gecomponeerde sonate voor cello en piano uitgevoerd. Het is een van de laatste stukken die Debussy voor zijn overlijden schrijft en behoort tot de beste werken uit de kamermuziek. De Tsjechische componist Bohuslav Martinů schreef, eveneens kort voor zijn dood in 1959 een meeslepend stuk vol Slavische melancholie en temperament. Hij gebruikte daarvoor een thema uit een Slowaaks lied met de titel: “Had ik het maar geweten”.
Nitzan Laster studeerde in Jeruzalem, won een hoop eerste prijzen, trad op in heel Israël en vervolgde zijn studie in Parijs. Tegenwoordig geeft hij als docent master classes in Israël en Groot Britannië. Hij treedt ook op in New York en Sint Petersburg en is lid van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Edwin van den Berg kreeg zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium. Hij treedt op in heel Nederland en speelde in Wenen in het paleis Ferstel. Hij houdt zich intensief bezig met kamermuziek, begeleid zangers en instrumentalisten zoals de contrabassist Hans Roelofsen. Met hem was hij te gast in het VPRO-programma Reiziger in Muziek vanwege het uitkomen van hun CD.

Reacties zijn afgesloten.