vrijdag 21 januari 2005 – 20.15 uur

SJOSTAKOVITSJ (DEEL II)
Kimball Huigens – piano
12 preludes en fuga’s opus 87

Preludes en Fuga’s van Sjostakovitsj

Kimball Huigens

Kimball Huigens zal op vrijdag 21 januari om 20.15 uur de twaalf Preludes en Fuga’s uit 1950 van Dmitri Sjostakovitsj in ’t Mosterdzaadje ten uitvoer brengen. Hiermee heeft hij zichzelf een zware taak opgelegd waar muziekliefhebbers van kunnen smullen.
Het rijkste en meest systematische klavierwerk van Johann Sebastiaan Bach is het Wohltemperierte Klavier, dat uit twee banden bestaat (1722 en 1744), met elk 24 preludes en fuga’s in alle toonaarden. Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) was een bewonderaar van Bach en ook hij wilde zulke aansprekende, directe muziek schrijven. Het is Sjostakovitsj gelukt om zijn Preludes en Fuga’s even kunstig in elkaar te laten steken. Deze cyclus is het laatste wat Sjostakovitsj schreef voor pianosolo en waarin het hoogtepunt te zien is van zijn schrijfwijze voor de piano. Deze is van een verbazingwekkende mildheid, vooral in vergelijking met de opstandige en sombere pianosonate uit 1942. Toch is 1950, waarin hij deze uitgebalanceerde, meer dan twee uur durende cyclus van 24 Preludes en Fuga’s schrijft, een moeilijke periode van zijn leven, waarin het hem verboden was les te geven en zijn werken voor een groot deel verboden waren.
Kimball Huigens, begeesterd door deze Russische componist, zal dit concert alle stemmingen, behorend bij de verschillede toonsoorten verklanken: uitgelaten werkjes en diepe duistere stukken. Allemaal vallen ze binnen het idioom van de vakman. De moderne versie van het Wohltemperierte Klavier.

Reacties zijn afgesloten.