vrijdag 7 januari 2005 – 20.15 uur

MENS EN VAN TONGEREN
“Hot Club de France”
Lex Mens – gitaar/zang
Jelle van Tongeren – viool
Frank Meester – gitaar
Eric Diepraam – contrabas
Presentatie van de CD “Tastisch”

Nieuwjaarsconcert

Kwartet “Mens en van Tongeren”

Mens en Van Tongeren

Muziek van de “Hot club de France” waaraan onlosmakelijk de naam van de fantastische gitarist Django Reinhardt is verbonden. De inspiratiebron van gitarist Lex Mens en violist Jelle van Tongeren. Samen met de gitarist Frank Meesters en de contrabassist Eric Diepraam vormen ze het kwartet “Mens en van Tongeren”. Met hun concert wordt op vrijdag 7 januari om 20.15 uur in ’t Mosterdzaadje het nieuwe jaar swingend ingeluid. “Mens en van Tongeren” presenteert deze avond tevens hun bijzonder goed ontvangen CD “Tastisch”.
Lex Mens heeft zijn wortels in de popmuziek. Op het Conservatorium heeft hij via de jazzmuziek de “Hot club de France” ontdekt en vervolgens afgestudeerd met een specialisme voor de zigeunerjazz. Zijn afstudeerproject was een vijfdelige mis in de stijl van “Hot club de France”. De Haarlemse violist Jelle van Tongeren ontdekte op zijn 17e jaar de zigeunerjazz en was meteen verkocht. Het improviseren vooral sprak hem aan. Hij nam les van Herman van Haaren en al snel stond hij bekend als het nieuwe viooltalent uit de Nederlandse zigeunerjazz wereld. Stephane Grappelli is zijn eerste inspiratie geweest, maar later kwamen daar o.a. Django Reinhardt, Fats Navarro en Charlie Parker bij. Eric Diepraam zorgt met zijn contrabas voor een gevarieerd en ook functioneel fundament in het kwartet. Zijn solistische kwaliteiten worden dankbaar benut. Frank Meesters staat bekend als een van de meest swingende en communicerende spelers in de wereld van de Nederlandse Hot club du France. Een veel gevraagd begeleider die een enorme brede ervaring op dit gebied heeft. Een specialist dus.
Zie ook www.mensenvantongeren.nl

“Mens en van Tongeren” speelt in de stijl van de “Hot Club de France”

De “Hot Club de France, een Jazzclub te Parijs, wordt in december 1932 opgericht op initiatief van twee Franse studenten en jazzenthousiastelingen met visie en aanpak.

Het is de eerste organisatie in de wereld die zich tot doel stelt de jazz te beschermen en te bevorderen. De promotie is er vooral op gericht om Amerikaanse jazzmusici naar Frankrijk te halen. Op 1 Februari 1933 organiseert men een eerste concert van een Amerikaans ensemble.

De club zetelt eerst in de rue d’Isli te Parijs, en verhuist al snel nar Rue du Commerce en vanaf 1938 in rue Chaptal.
Op laatst genoemd adres zullen vele groten uit de Jazzwereld met elkaar musiceren.

In de loop van 1933 sluit een Charles Delaunay zich aan bij de club, blijft daar zo’n 15 jaar en word a snel secretaris generaal en tevens spil van de organisatie.
De H.C.d.F. bereid haar activiteiten snel uit door meer concerten op touw te zetten en benoemd het Quintette van Django Reinhardt en Stephane Grappeli als huisorkest.
Het huisorkest krijgt de naam Quintette du Hot club de France. Er worden tournees georganiseerd voor Europese en Amerikaanse Jazzmuzikanten en ook radio-uitzendingen en lezingen werden verzorgd door H.C.d.F. Er komen regionale vestigingen en in 1935 werd het beroemde tijdschrift Jazz-Hot uitgegeven.
Vele musici uit de Vs. en Europa danken hun bekendheid aan de inspanningen van de organisatie. Hier mee is de H.C.d.F. uitgegroeid als een stijl waar in Jazz muziek wordt gespeeld met de passie van de zigeunermuziek.

Wie was Django Reinhardt ?

Django Reinhardt werd als Jean Baptiste Reinhardt op 23 januari 1910 geboren te Liverchies, België en groeide op in een zigeunerkamp in de omgeving van Parijs.
Tijdens een brand in een woonwagen verbrandde Reinhardt zijn linkerhand, waardoor hij de ringvinger en pink van deze hand niet meer kon gebruiken.
Hij ontwikkelde een stijl waardoor hij met deze handicap toch gitaar kon spelen en hierdoor ontstond zijn typerende sound.
Reinhardt begon zijn carrière met optredens in Parijse clubs.
Vanaf 1934 speelde hij samen met de violist Stephan Grappelli in het Quintette du Hot Club de France dat al snel internationale roem kreeg.
De Hot Club ging in 1939 ten gevolge van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uit elkaar.
Grappelli bleef in Londen waar de Hot Club op dat moment optrad.
Reinhardt keerde terug naar Frankrijk. Tijdens de oorlog leidde hij een quintet, waarin hij samenwerkte met de clarinetist Hubert Rostaing.
Na de bevrijding trad hij met diverse Amerikaanse jazz-musici op in Parijs.

Reacties zijn afgesloten.