vrijdag 4 februari 2005 – 20.15 uur

VIOLA DA GAMBA
Ralph Meulenbroeks
17e en 18e eeuwse muziek van:
Louis Caix d’Hervelois, Tobia Hume, Marin Marais,
George Philipp Telemann, Karl Friedrich Abel
Presentatie van zijn nieuwe CD “Voix Humaines”

De pure muziekervaring van “gambomaan” Ralph Meulenbroeks

Ralph Meulenbrooks

Vrijdag 4 februari om 20.15 uur staat ons in ’t Mosterdzaadje een bijzonder concert te wachten. Ralph Meulenbroeks, zowel doctor in de natuurkunde als wel cum laude afgestudeerd contrabassist, presenteert zijn CD “Voix Humaines” waarop de viola da gamba als solo instrument centraal staat. Een sprankelende avond met muziek uit de 17e en 18e eeuw van o.a. Marais, Telemann, Hume en Abel.
Over Ralph Meulenbroeks werd geschreven: “Het bevrijden van een buitengewoon instrument- de viola da gamba- uit de ketenen van het verleden is een taak voor een bijzonder mens. Alleen een speciale ‘touch’ kan dit Doornroosje van de snaarinstrumenten weer tot leven wekken en haar schoonheid tonen.”
Ralph Meulenbroeks is hiervoor de juiste persoon. Met zijn extreem veelzijdige achtergrond (hij speelde AC/DC, maar ook Beethoven, haalt zijn inspiratie uit zowel Miles Davis als Marais, studeerde ondertussen cum laude af voor zowel zijn conservatorium- als natuurkunde-opleiding) weet hij als geen ander de viola da gamba, instrument van koningen en regenten, een ziel te geven. Een avondvullende one-man-show is het resultaat, waarin prachtige muziek, grappige en ontroerende anekdotes en vooral de viola da gamba centraal staan in een even oogstrelende als ontspannen presentatie. Zijn CD werd met een 9 beoordeeld in het toonaangevende muziektijdschrift “Luister”. De recensent Marcel Bijlo schreef bij het verschijnen van zijn CD “Voix Humaines”: Voor Ralph zou je zelfs een nieuw woord kunnen bedenken: “gambomaan”. De Delftsche Courant verwoordde het als volgt: “Als de viola da gamba de koningin der instrumenten is, dan is Ralph Meulenbroeks de koning der bespelers”.
Als bassist in het Koninklijk Concertgebouworkest werkte hij samen met o.a. Chailly, Haitink, Harnoncourt en Solti. Als solist maakte hij diverse radio-, tv- en cd-opnamen. Tevens hield hij zich bezig met jazz-, pop- en rockmuziek.
De kennismaking met de viola da gamba in 1996 gaf Ralph de gelegenheid om zich verder als solist te gaan profileren en zo zijn zoektocht naar de pure muziekervaring een extra impuls te geven. Hij specialiseert zich sindsdien in de authentieke uitvoeringspraktijk. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk in ensembles en als solist veelgevraagd in uitvoeringen van passies en cantates van Bach. Hij werkte samen met artiesten en ensembles als de Residentie Bach Ensembles, het Gelders Orkest, Max van Egmond en Janine Jansen. Buiten Nederland was hij als solist te horen in Frankrijk, Engeland, Duitsland, België, Zwitserland, Zweden, China en in 2004 in de VS.
Een interview, foto’s en muziekvoorbeelden zijn te vinden op: www.ralphmeulenbroeks.com

Reacties zijn afgesloten.