vrijdag 25 maart 2005 – 20.15 uur

KLASSIEKE INDIASE MUZIEK
Ranajit Sengupta
Sarod en Tabla

Indiase Klassieke Muziek

Ranajit Sengupta

De Indiase Ranajit Sengupta werd uitgeroepen tot artiest van het Millenium. Deze jonge Sarod speler heeft zijn naam gevestigd in India en Europa op het gebied van de Indiase klassieke muziek. Op vrijdag 25 maart om 20.15 uur is Ranajit Sengputa te gast in ’t Mosterdzaadje waar hij een Sarod-recital zal geven, waarbij de Tabla het ritme doet. Muziek voor de ziel.
Een sarod is een soort Indiase gitaar met 6 metalen snaren en een heleboel resonantiesnaren. Het wordt met plectrum gespeeld en is een klassiek instrument. Er wordt ook bij gezongen, maar dat is meer begeleidende zang. De sarod is het belangrijkste geluid. De tabla doet het ritme, maar speelt ook solos. De solos worden ook vaak eerst gezongen, waarbij ze de klank van de tabla nabootsen (zogenaamde bols). Daarna spelen ze het ritme met de vingers op de tablavellen, die door speciale ‘skinmasters’ worden vervaardigd in India. Er zit, naast kamelenhuid, metaal in verwerkt, maar het recept is geheim.
Vanaf zijn zesde jaar treedt Ranajit al op. Alle Indiase radiozenders zonden zijn eerste recital uit. Hij kreeg les van befaamde Sarod meesters en behaalde zijn diploma aan de Universiteit van Calcutta. Hij won alle mogelijke prestigieuze prijzen en werd uitverkoren tot de beste muzikant van 1992. Sinds 1994 reist Ranajit zeer regelmatig naar Europa om daar lezingen, masterclasses en concerten te geven. Hij componeerde de muziek zowel voor een Indiase film die gedraaid werd op het internationale Film Festival en ook voor de Nederlandse film “Dark Amsterdam” in 2000. Van Ranajit zijn alleen al in Duitsland en Nederland zes CD’s uitgebracht.

Reacties zijn afgesloten.