zondag 13 maart 2005 – 15.00 uur

JOODSE MUZIEK
Sofie van Lier – sopraan
Sander Sittig – piano
Boris Goldenbank – viool
Vladislav Warenberg – cello
Weinberg (Joodse Liederen);
Sjostakovitsj (Joodse volkspoëzie); Basner

Joodse muziek

Vladislav Warenberg

Joodse liederen van Mieczylaw Weinberg of te wel Moisei Vainberg) gezongen in het Jiddisch door Sofie van Lier, begeleid op de vleugel door Sander Sittig. Daarmee opent het concert op zondag 13 maart om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje. Joodse muziek ook van Veniamin Basner, waarvan een sonate voor viool en piano wordt uitgevoerd met Boris Goldenbank op de viool. Joodse volkspoëzie van Dmitri Sjostakovitsj en zijn Pianotrio opus 2 met de cellist Vladislav Warenberg. Topkwaliteit muzikanten met een uitgesproken programma.
“Zoen mit a regn” of te wel “zon en regen”. Het zijn de eerste woorden van Sjostakovitsj’ liederencyclus Uit Joodse Volkspoëzie, maar meteen al even karakteristiek voor de Jiddische cultuur, waar de lach en de traan dicht bij elkaar staan. 

Sander Sittig

Het is een toepasselijk motto voor de muziek van de drie componistenvrienden Mieczylav Weinberg, Veniamin Basner en Dmitri Sjostakovitsj. Hun levens en hun composities werden getekend door het schrikbewind van Stalin en de Tweede Wereldoorlog waarin het voor een kunstenaar bijna onmogelijk was zijn Joodse identiteit uit te dragen. In de antisemitische stemming van die dagen was zelfs het componeren van een stuk op tekst van een joodse dichter al een verzetsdaad van belang, die fatale consequenties kon hebben. Ook het componeren van muziek op overduidelijk Joodse melodieën kan Sjostakovitsj, die overigens niet Joods was, niet anders dan met kloppend hart hebben gedaan.

Reacties zijn afgesloten.