vrijdag 22 april 2005 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Maurice van Schoonhoven
Chopin, Ravel, Brahms

Virtuositeit en diepgang in recital Maurice van Schoonhoven

Maurice van Schoonhoven

De pianist Maurice van Schoonhoven zal op vrijdag 22 april om 20.15 uur een geweldig programma uitvoeren in ’t Mosterdzaadje. Virtuoos met diepgang. Chopin, Ravel, Schumann en Brahms.
Maurice is sinds zijn vijftiende jaar leerling van Bernd Brackman. Vanaf die tijd won hij prijs na prijs, nationaal en internationaal. Door de wereldberoemde pianiste Maria Joa Pirez werd hij uitgenodigd in haar masterclass hetgeen resulteerde in het aannemen van hem als privé leerling. Ook de internationaal vermaarde Elena Richter, lerares aan het conservatorium in Moskou maakte tijdens een masterclass kennis met de talenten van Maurice. Elke zes weken is hij haar leerling. Inmiddels twintig jaar pendelt Maurice van Berlijn naar Portugal en is zijn coach nog altijd Bernd Brackman die hem op de voet volgt.
In de Fantasie van Chopin, waarmee het concert wordt geopend, passeert een heel scala van emoties. Aanvankelijk melancholisch maar in optimisme eindigend. De muziek sluit mooi aan op Le Tombeau de Couperin van Ravel uit 1917, waarin in een Neo-Barokke stijl ieder onderdeel opgedragen is aan een gestorven soldaat. Na de pauze twee stukken van Schumann en Brahms die ze beiden op twintig jarige leeftijd componeerden. Een jonge frisse Schumann die naar mooie meisjes lonkt. Brahms, niet zoals we hem kennen met baard, maar lijkend toen op Leonardo di Caprio. Hij componeert naar zijn grote voorbeeld Beethoven met zoveel virtuositeit in het laatste deel dat deze Sonate nr 1 opus 1 in Nederland vanwege de moeilijkheidsgraad zelden wordt uitgevoerd.

Reacties zijn afgesloten.