vrijdag 8 april 2005 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Hjalmar Berg
Mozart, Chopin, Schumann

Hjalmar Berg

Hjalmar Berg

Op vrijdag 8 april geeft Hjalmar Berg een pianorecital in ’t Mosterdzaadje. Deze pianist van Noors-Zwitserse afkomst die in Finland werd geboren komt er speciaal voor uit Zwitserland en gaat werken uitvoeren van Mozart, Chopin en Schumann.
Het concert opent met de pianosonate die Mozart in 1778 schreef in Parijs, diep geraakt door de dood van zijn moeder. Het is een zeer dramatische sonate. Drie prachtige Nocturnes van Chopin voorafgegaan aan de eerste Ballade, Chopins persoonlijke favoriet.
De Novelette van Schumann is een eerbetoon aan de beroemde pianiste Clara Novello, en ook een geheim eerbetoon aan zijn toekomstige vrouw Clara Wieck. Het begint mars-achtig, maar krijgt een lyrisch vervolg. Tot slot speelt Hjalmar Berg de Symfonische Études eveneens van Schumann. Hij schreef 11 variaties en een Finale op een thema waarin virtuositeit en symfonische effecten de hoofdrol spelen.
Hjalmar Berg groeide op in Noorwegen maar begon zijn echte muziek studie in Lausanne. Naast zijn vakdiploma’s piano studeerde hij compositie en orkestdirectie en behaalde daarin tevens zijn diploma’s. Zijn eigen composities zijn opgenomen en uitgezonden door de Noorse radio en ook door de Mexicaanse Radiozender tijdens een live uitzending van een concert van hem aldaar.
Sinds 1990 is Hjalmar Berg docent piano aan het Conservatorium van Vevey in Zwitserland, treedt hij behalve solistisch ook op met zijn pianopartner Patrick Hopper en geeft hij meestercursussen in Mexico.

Reacties zijn afgesloten.