vrijdag 20 mei 2005 – 20.15 uur

VIOOL EN PIANO
Ksenia Beltiukova – viool
Heli Kantola – piano
Beethoven, Ravel

Ksenia Beltiukova en Heli Kantola

Ksenia en Heli

Vrijdag 20 mei om 20.15 uur speelt de inmiddels landelijke bekendheid gekregen violiste Ksenia Beltiukova met de pianiste Heli Kantola een schitterend programma in ’t Mosterdzaadje. Zij voeren uit werken van Beethoven (Frühlingsonate), Bach, Schumann en Ravel.
Ksenia Beltiukova (Wit-Rusland) en Heli Kantola (Finland) studeren beiden aan het Rotterdams Conservatorium. Zij ontmoetten elkaar bij de kamermuzieklessen van de in ’t Mosterdzaadje bekende pianist Sander Sittig. Ze vinden dat ze geluk hebben onder zijn leiding gecoacht te worden. De 18 jarige Ksenia Beltiukova won dit jaar de eerste prijs van het Prinses Christina concours van het gewest Noord Holland. Bij de landelijke finale kreeg ze de tweede prijs. Juryleden als Theo Olof en Emmy Verhey waren zeer onder de indruk van haar prachtige spel.
Het concert wordt geopend met de Frühlingssonate van Beethoven. Een meesterwerk waarin niet alleen het voorjaar in terug te horen is. Beethoven verklankt een caleidoscoop van gevoelens. Het is een heerlijk muziekstuk. Viool solo wordt de Ciacona van J.S.Bach uitgevoerd. Na de pauze een solowerk van Schumann en de beroemde Sonate voor viool en piano van Ravel. Hij heeft er jaren over gedaan dit werk te schrijven (van 1923 – 1927) en daardoor zullen er ook verschillende muziekstijlen in terug te horen zijn. Sfeervol impressionisme in het eerste deel, het middendeel gebaseerd op Blues met haar melancholieke karakter. In die tijd zeker een doorbraak in compositie. Het laatste deel, beroemd en berucht is het Perpetuum mobile. Ononderbroken zestiende noten in de viool partij die het werk naar een einde stuwen, vragen het uiterste wat mogelijk is aan virtuositeit en techniek van de violist.

Reacties zijn afgesloten.