zondag 5 juni 2005 – 15.00 uur

CELLO & PIANO
Maarten Boasson – cello
Peter Cramer – piano
Beethoven, Prokofiev, Chopin

Cello-Pianoduo

Maarten Boasson en Peter Cramer

Zondag 5 juni treden in ’t Mosterdzaadje op de cellist Maarten Boasson en de pianist Peter Cramer. Zij hebben op het programma drie sonates van: Beethoven, Prokofieff en Chopin.
Geopend wordt met de Sonate opus 69 van Beethoven. Dit werk schreef hij op het toppunt van zijn kunnen, het ging hem voorspoedig. De muziek klinkt opgewekt, melodieus en evenwichtig en behoort niet voor niets tot het standaard repertoire van elk cello-pianoduo.
De Sonate opus 110 van Sergei Prokofieff kwam tot stand toen de componist ernstig ziek was. Zelf heeft hij de pianopartij van dit stuk niet meer kunnen spelen. Niet iedereen was onmiddellijk overtuigd van de grote kwaliteiten van deze sonate. Onbegrijpelijk want dit werk is vol van ideeën, speelse invallen en technische hoogstandjes. Een genoegen om te spelen en dat gebeurt tegenwoordig regelmatig.
Frédéric Chopin kreeg van zijn vrienden niet veel waardering voor zijn Cellosonate. Hij schreef het stuk in het jaar dat hij met George Sand had gebroken en behoort tot zijn laatste stukken. Chopin durfde als gevolg van alle kritiek bij de eerste uitvoering het eerste deel zelfs niet te spelen! Gelukkig voeren Peter Cramer en Maarten Boasson de hele sonate uit want het is een prachtig werk met alle mogelijkheden tot expressie die een muzikant zich maar wensen kan.

Reacties zijn afgesloten.