vrijdag 9 september 2005 – 20.15 uur

OPENING VAN HET SEIZOEN
Het “MirAnDa” Trio
Mirjam Rietberg – harp
Anna Azernikova – zang
Dasha Beltiukova – dwarsfluit
Ravel, Ibert, Caplet, Brandts-Buys, Wertheim,
Beltiukov (première!)

Openingsconcert met harp, zang en fluit — Oosterse sferen bij Trio MirAnDa

Het MirAnDa Trio

Het openingsconcert van het nieuwe concertseizoen in ’t Mosterdzaadje wordt verzorgd door het MirAnDa Trio op vrijdag 9 september om 20.15 uur. Dit trio bestaat uit de harpiste Mirjam Rietberg, de zangeres Anna Azernikova en de fluitiste Dasha Beltiukova. In de prachtige klankkleuren opleverende combinatie wordt werk uitgevoerd van de Franse componisten Ravel, Ibert en Caplet, van de Russische componist Ippolitov-Ivanov, van de Wit-Russische componist Beltiukov (première) en de Nederlandse componisten Rosy Wertheim en Jan Brandts-Buys.
De drie musiciennes kennen elkaar van het Conservatorium in Amsterdam en hun samenwerking nam sinds die tijd een vlucht. Drie grote talenten die met hun uitdagende programma’s een breed publiek van begin tot eind weten te boeien. Muziek voor harp, fluit en zang is niet erg gebruikelijk. Toch is er muziek voor geschreven, soms al bekend en vaker uitgevoerd, zoals de prachtige muziek van Jan Brandt-Buys op teksten die om theater vragen.
Opgedoken uit Nederlands archief zijn de liederen in Chinese stijl van Rosy Wertheim, die tot 1935 docente was aan het Amsterdams Muzieklyceum. Ook het Russische archief werd doorgespit en zo vonden ze de componist Ippolitov-Ivanov die een groot bewonderaar was van de Indiase filosoof/dichter Tagore. Het zijn heel gevoelige gedichten en de muziek die hij erbij schreef is zó mooi dat als je die eenmaal hebt gehoord ze nooit meer vergeet. De liederen zullen in het Russisch worden gezongen. Het MirAnDa Trio is ervan overtuigd dat deze muziek vanaf nu vaker uitgevoerd gaat worden. Eveneens voor trio schreef Sergei Beltiukov, vader van de fluitiste een muziekstuk dat zijn première gaat beleven. De muziek is gebaseerd op teksten van beroemde hedendaagse Russische dichters en het thema is Theater. Maar eerst opent het trio in de Oosterse sfeer van Duizend en één Nacht, waar Ravel in Sheherazade een betoverde fluit opvoert. Feeëriek is de muziek van Ibert voor fluit en harp. Feeëriek én virtuoos vanaf de eerste noot tot de laatste. En voor de combinatie zang en harp is gekozen voor de vijf Griekse volksliederen zoals Ravel die componeerde. Een exotisch programma in handen van wel zeer bekwame uitvoerenden. Over Anna Azernikova schreef de pers: ‘Mooie Slavische stem. Raakt je direct in het hart’.
Bekijk voor meer informatie de website van Dasha Beltiukova: www.magicflute.nl

Reacties zijn afgesloten.