vrijdag 21 oktober 2005 – 20.15 uur

ARMEENSE PIANISTE
Yelena Meikjan
Schumann, Chopin, Moussorgski en Armeense componisten o.a. Komitas en Babadjan

Yelena Meikyan en Kimball Huigens

De Armeense pianiste Yelena Melikyan komt er speciaal voor uit Armenië. Op vrijdag 21 oktober om 20.15 uur treedt zij op in ’t Mosterdzaadje. Ook de pianist Kimball Huigens heeft een aandeel in dit concert en samen zullen zij de een Hongaarse dans van Brahms spelen. Het programma omvat Schumann, Chopin, Debussy, Ravel, Rachmaninov, Sjostakovitsj en Armeense componisten zoals Babadjanyan, Abrahamyan en Komitas.
Yelena Meliyan is een romantische pianovirtuoze. Ze houdt van krachtig spel, maar ook van subtiele kleuren. Armeense als ze is, zal ze composities uit haar vaderland spelen. De componist Komitas bewerkte volksliederen, met dezelfde motivatie als waarmee Bartók en Kodály in Oost Europa de volksmuziek vastlegden. Maar ook hedendaagse componisten, geworteld in oude Armeense tradities, schrijven muziek die Yelena graag speelt. Muziek die waarschijnlijk in Nederland niet eerder gespeeld werd. Zij plaatst deze muziek tegen de achtergrond van Romantische composities van bijvoorbeeld Schumann, Chopin en Rachmaninov.

Kimball Huigens

Een kleurrijk programma dat met de filmmuziek die Kimball Huigens gaat uitvoeren van Sjostakovitsj ook een heel beeldend karakter krijgt. Kimball is nog steeds bezig de veelzijdigheid van Sjostakovitsj’ muziek te onderzoeken. In zijn suite “De paardevlieg”, gecomponeerd voor de film zijn veel aspecten uit zijn oeuvre te beluisteren. Klassieke, barokke en zelfs popmuziekachtige facetten zijn daarin terug te vinden.

Reacties zijn afgesloten.