zondag 13 november 2005 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Edwin van den Berg
Beethoven. Brahms, Chopin, Debussy

Edwin van den Berg

Edwin van den Berg

De pianist Edwin van den Berg is op zondagmiddag 13 november om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Hij heeft een programma samengesteld met werken van Beethoven, Brahms, Chopin en Debussy.
Edwin van den Berg opent het concert met een sonate die Beethoven in 1795 schreef en opdroeg aan Haydn. Een pianistisch zeer virtuoos stuk met orkestraal karakter. Op de moderne vleugel komen de klankkleuren goed tot zijn recht. Het hele stuk zit vol frisse muzikale ideeën en getuigd van een enorm zelfvertrouwen. Het langzame deel is een voorbode van de Romantiek en het derde en laatste deel laten Beethoven’s humoristische kant zien. Vervolgens wordt het intermezzo van Brahms gespeeld. Een werk uit 1882 dat hij zelf “Wiegenlied meiner Schmerzen” noemde.
Chopin liet zich voor het schrijven van zijn Balladen inspireren door de Poolse dichter Adam Mikiewicz. Hij verklankt vooral de sfeer en de dramatiek in het verhaal. Het biedt de pianist veel mogelijkheden tot interpretatie. Tijdgenoten van Chopin zagen in deze ballade de muziek van de toekomst.
Na de pauze staat de muziek in het teken van Debussy. Edwin van den Berg gaat de Children’s Corner uitvoeren. Zes miniaturen geschreven voor zijn dochtertje Chou-Chou, waarin van alles de revue passeert. Van slaapliedje voor een olifant, fluitende herdersjongen, serenade aan een pop tot en met een sneeuwlandschap. Tot slot L’isle joyeuse. Een muzikale vertaling van een vrolijk eiland, vol geluk, extase en eeuwige zomer, geïnspireerd op een dromerig schilderij van Watteau.
Edwin van den Berg behaalde in 1989 zijn diploma Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck Conservatoirum bij Willem Brons. Bij de Franse meesterpianist François-René Duchable werkt Edwin van den Berg momenteel aan de uitvoering van de Préludes van Debussy die hij in 2006 integraal op verschillende locaties in België en Nederland gaat uitvoeren.

Reacties zijn afgesloten.