EXPOSITIE september 2006

prints van Marija Ilić

Expositie van Marija Ilić in ’t Mosterdzaadje

Ze kwam nu dertien jaar geleden naar Nederland, had haar opleiding aan de kunstacademie in Belgrado afgesloten en zou naar Amsterdam gaan. Maar in Alkmaar kwam ze in contact met het Grafisch Atelier, een open plek voor professionele kunstenaars en daar voelde zij zich als een vis in het water. Tegenwoordig is ze bestuurslid van dit voor Nederland unieke open atelier.

Tijdens haar studie specialiseerde Marija Ilić zich in het etsen. De ouderwetse diepdruk daagt haar uit tot velerlei experimenten met kleur en materiaal. Inspiratie voor deze tentoonstelling komt van oude Italiaanse meesters: Giotto en Michelangelo. De boom die een centrale plaats inneemt is een detail uit een fresco met bijbelse scène van Giotto. Het is een nog kale boom die op de achtergrond staat en Marija laat in een veelvoud van etsen die boom terugkomen met kleine verschillen in kleur en vorm. Ze noemt die serie “Giotto’, detail” en de kijker zal het nauwlettend moeten bestuderen.

De twee etsen van voeten die elkaar proberen te raken verwijzen naar Michelangelo’s fresco van reikende vingertoppen. “Moderate la velocità”, noemt ze deze etsen, een verkeersaanduiding in Italië die haar als muziek in de oren klonk. Dat de bomen en de hele serie kleine boompjes deze tentoonstelling overheersen komt voor Marija Ilić goed van pas. Volgens een oude Oosterse astrologische jaarindeling is het jaar 2006 dat van de boom.
Van deze kunstenares zijn in de loop der jaren al veel werken aangekocht in binnen- en buitenland.(o.a het Stedelijk Museum Alkmaar en Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen). In België ontving zij de derde prijs bij de 9e Europese Biënnale voor Grafische kunsten.
Zie ook: www.marijailic-printmaker.com

Reacties zijn afgesloten.