EXPOSITIE december 2006

schilderijen van Brigitte Duin

Expositie Brigitte Duin in t Mosterdzaadje

In de maand december exposeert de kunstenares Brigitte Duin in ’t Mosterdzaadje haar schilderijen van met name abstracte landschappen. In de vorige serie, ‘Verbinding’ stonden bruggen uit diverse streken van de wereld centraal. In de nieuwe serie ‘Landescape’ is het weer de natuur die het schilderij bepaalt.

Uitgangspunt voor deze serie was het Ierse landschap. De natuur in Ierland is overweldigend en behoorlijk divers. De mens wordt in Ierland omhuld door glens (valleien), loughs (meren), ruige rotskusten en natuurlijk de ‘veertig kleuren groen’. De sfeer is soms magisch, dan weer open en ruig.

In de schilderijen van ‘Landescape’ wordt die sfeer van Ierland vertaald op doek. Niet voor niets dragen de schilderijen titels als BunowenBay, Glendalough of Sally Gap. Maar het is niet alleen (de herinnering aan) Ierland die de definitieve vorm van de schilderijen bepaalde. Bij het schilderen beïnvloeden ook de taoïstische natuurkrachten de kleuren en de dynamiek van het werk. Achterliggende gedachte is dat je in het landschap kunt verdwijnen, maar tegelijkertijd een appèl doet aan de eigen innerlijke ruimte.

Uiteindelijk ondersteunen ook de lijsten deze schilderijen. De voorstelling zit niet gevangen in het robuuste hout van lariks, maar ligt erop. Dat maakt een schilderij wel af, maar laat het ook vrij. Het houdt daardoor de Ierse openheid, die niet alleen het Ierse landschap maar ook de Ieren zelf zo bijzonder maakt.
Meer informatie: www.brigitteduin.nl

Reacties zijn afgesloten.