vrijdag 20 januari 2006 – 20.15 uur

PIANO PARTNERS
Vital en Aksana Stahievitch
Schubert, Brahms, Chopin, Scriabin, Debussy

Pianopartners uit Wit-Rusland in ’t Mosterdzaadje

Vital en Aksana Stahievitch

Op vrijdag 20 januari om 20.15 uur zijn de pianisten Aksana Stahievitch (1981) en Vital Stahievitch (1980) te gast in ’t Mosterdzaadje. Opgeleid in Minsk (Wit-Rusland) studeren beiden nu aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbö. Op het programma: Chopin, Scriabin, Schubert, Debussy en vierhandig Brahms.
Aksana speelt voor de pauze Préludes van Chopin opus 28. Stuk voor stuk kleine klankjuwelen met een caleidoscoop aan kleur en gevoel. Chopin schreef de Préludes op Mallorca in 1838 waar hij toen met George Sand verbleef en niet bepaald erg gelukkig en gezond was. Vervolgens voert zij Scriabins Sonate nr. 4 uit en twee Études van deze Russische componist die in zijn vroege werk verwantschap toonde met Chopin maar later een heel eigen stijl ontwikkelde. Étude opus 8 is uit 1894 en opus 65 werd in 1912 gecomponeerd. Niet te geloven dat het werk van één en dezelfde componist is. Poëtisch en rijk aan verbeeldingskracht is de muziek die Debussy schreef in de bundel Images nr.2 gecomponeerd in 1907 geïnspireerd op Oosterse gedichten die exotische klanken en diepe stilte voortbrengen.
Na de pauze speelt Vital drie prachtige Moments Musicaux van Schubert en de Sonate opus 58 van Chopin, de laatste die hij schreef. Vital en Aksana spelen vierhandig tot slot de Walsen van Brahms. Heerlijke en beroemde muziek in 1865 in Venetië geschreven.
Zowel Vital als Aksana wonnen internationale prijzen en maakten concertreizen door Europa en daarbuiten. Vital soleerde in Mexico met orkest in het tweede Pianoconcert van Rachmaninov en ontving de speciale prijs voor beste uitvoerder in Wit-Rusland op het internationale Piano Concours in Minsk. Door al hun onderscheidingen bij elkaar is het mogelijk geworden tijdelijk Wit-Rusland te verruilen voor verdere ontplooiing in een vrijer leefklimaat.

Reacties zijn afgesloten.