zondag 12 februari 2006 – 15.00 uur

16e eeuwse POËZIE EN LUITMUZIEK
‘AMOUR à la cour et à Lyon’
Willem Mook – luit
Peter Adema – poëzievoordracht

Poëzie en Luitmuziek in ‘AMOUR à la Cour et à Lyon’

Peter Adema

Liefhebbers van oude Franse muziek en poëzie, zoals die werd gemaakt aan het Hof van koning Frans I in de 16e eeuw komen in ‘t Mosterdzaadje helemaal aan hun trekken in het programma van Willem Mook (luit) en Peter Adema (poëzievoordracht en vertaler). Op zondag 12 feburari om 15.00 voeren zij met hun muziek en taal het publiek terug naar andere tijden.
‘AMOUR à la Cour et à Lyon’, de titel van hun nieuwe programma zegt al genoeg. Clément Marot (1496-1544) was hofdichter en zijn poëzie stond daarom ook meestal in het teken van het hofleven. In dit programma echter komen de hoogst persoonlijke korte gedichten aan bod, waarin hij zijn liefde uit voor het nichtje van de koning. 

Willem Mook

Groot was de invloed van de 14e eeuwse Italiaanse Petrarca op de West-Europese poëzie. Clément Marot laat zich horen als een bescheiden iemand, maar overtuigd van zijn waarde als dichter en met een groot gevoel voor humor. Een compleet mens, die in zijn poëzie nog steeds recht tot het hart spreekt. De luitmuziek bij dit programma bestrijkt de periode 1530-1550 en is ontleend aan de in Parijs en Lyon gedrukte werken van de Franse luitisten Adrien LeRoy en Guillaume Morlay. Muziek die nu eens energiek en meeslepend, dan weer melancholiek de teksten aan elkaar bindt.
De samenwerking tussen Willem Mook en Peter Adema is al enkele jaren. Eerdere programma’s waarmee zij optraden gingen over de Italiaanse en Nederlandse Renaissance. Sinds zijn afscheid als directeur van het Noord Nederlands Orkest verdiepte Peter Adema, die Klassieken en Zang studeerde, zich nog meer dan voor heen in de lied- en dichtkunst. Met zijn bijzondere spreekstem laat Peter Adema de tekst horen in oorspronkelijke taal en vervolgens de razend knappe vertaling die hij ervan maakte.
Willem Mook, bekend luitist in Haarlem werkt behalve als docent ook in verschillende ensembles. Naast zijn studie luit in Amsterdam en den Haag voltooide hij zijn studie Muziekwetenschap in Utrecht. Samen beschikken ze over een berg aan kennis die ze in hun optredens heel smakelijk en stijlvol weten te delen met het publiek.

Reacties zijn afgesloten.