vrijdag 31 maart 2006 – 20.15 uur

ZANG EN PIANO
Mieke van Laren – alt-mezzo
Jan Willem Passchier – piano
Fauré, Milhaud, Chausson, Schumann

Franse liederen en Schumanns Liederkreis

Mieke van Laren

Vrijdag 31 maart om 20.15 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de mezzo-sopraan Mieke van Laren en de pianist Jan Willem Passchier. Voor de pauze Franse muziek van Fauré, Milhaud en Chausson. Daarna Schumann’s meest romantische liederencyclus die hij schreef, Liederkreis opus 39.
Het concert opent met vier liederen van Gabriel Fauré (1845-1924). Een lied over de zee waar vrouwen afscheid nemen van hun mannen aan de kade, een lied over de herfst van het leven, de nacht als beeld voor de liefde en een liefdeslied. Darius Milhaud (1892-19740 schreef de Cataloque des Fleurs in een dadaïstische periode. Dichter Lucien Daudet liet zich inspireren door een bloemen catalogus. Deze gedichten op muziek van Milhaud is als een felicitatie aan het voorjaar. Het laat muziekbeelden zien van de bloemen die in het voorjaar weer zullen opkomen. De liederen van Ernest Chausson (1855-1899) verbeelden een herinnering aan een voorbije liefde, een kolibrie en een zwoele avond op het water. Tot slot, in donkere sfeer geschreven, een karavaan kamelen en voeten die zich zwaar voortslepen in de woestijn.
Over de Liederkreis opus 39 zegt Schumann: “Dit is mijn meest romantische muziek ooit en bevat veel van jou Clara”. Het is het jaar dat Robert Schumann (1810-1856) met Clara Wieck trouwt. De liederen hebben een hoog gehalte aan sehnsucht en wehmut. Kern van de gevoelens: een ondoorgrondelijke gevoel, diepe geheimnissen. Elk lied een kleine scène, een klein schilderij met een overweldigende emotie. De teksten van deze cyclus zijn van Eichendorff.
De zangeres Mieke van Laren startte naast haar studie tekenen en schilderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, haar zangopleiding. Zij studeerde bij Hein Meens en momenteel heeft zij les van Valerie Guillorit en Pierre Mak. Zij heeft al vele liederenrecitals succesvol gepresenteerd en regelmatig soleert zij met orkest en oratoriumkoren. Ook heeft ze inmiddels haar eerste stappen op het gebied van de opera gezet. Mieke van Laren maakt deel uit van het kamerkoor Cappella Amsterdam. De pianist Jan Willem Passchier ontmoette zij tijdens de voorbereidingen van een Mozart programma en zij besloten samen verder te werken. Het is hun debuut in ’t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.