vrijdag 10 maart 2006 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Sara Crombach
Mozart, Beethoven (Waldsteinsonate), Brahms, Liszt

Sara Crombach

Sara Crombach

Op vrijdag 10 maart om 20.15 uur treedt de pianiste Sara Crombach op in ’t Mosterdzaadje. Zij heeft op haar programma Mozart, Beethoven, Brahms en Liszt.
Het concert wordt geopend met de Fantasie in c kl.t. KV 475 van Mozart. Volgens Sara het meest dramatische en contrastrijke van zijn werken. Aangrijpende ernst en opwindende virtuositeit, een voorbode van de muziek zoals Beethoven deze schreef. Beethoven was een bewonderaar van de muziek van Mozart. Van hem wordt de “Waldsteinsonate” uitgevoerd, gecomponeerd in de zogenaamde middenperiode van Beethoven. Hij breidt het territorium van de piano definitief uit en alle uithoeken van het klavier worden gebruikt. Er zijn twee thema’s in het eerste deel die van de donkere energie en die van de lieflijke sfeer in de hoogte. Het adagio doet naar de keel grijpen en mondt als een soort wonder uit in een levensomarmende vreugde. Aan dat deel ontleende de sonate ook zijn aanvankelijke titel die van “De Morgenroodsonate”.
De Klavierstücke opus 118 van Brahms behoren tot de meest bijzondere omdat ze onderling zo sterk van elkaar verschillen. Heftig, religieus en zo vol liefde.
Liszt liet zich op zijn reis door Italië inspireren door de ‘Divina Comedia’ van Dante. In het pianowerk vermengen zich de wanhoopskreten uit de hel met hemelse koren.
De pianiste Sara Crombach vertoefde de laatste jaren in het kader van haar studie Russisch in zowel Rusland, Georgië en de Kaukasus waar zij in Azerbajdzjan afgelopen zomer haar hart verloor aan de weeskinderen die zij daar pianolessen en Russisch gaf. Haar specialisaties zijn letterkunde en Oost Europese studies. Dit alles in combinatie met haar veelvuldige optredens als pianiste. En gelukkig ook na lange tijd weer terug in ’t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.