maandag 17 april 2006 – 15.00 uur

2e Paasdag

“OUVRE TON COEUR”
Antje de Wit – zang
Lennie Kerkhoff – piano
Liederen van Chausson, Poulenc, Bizet
Pianosolo: Chopin en Granados

Ouvre ton coeur

Lennie Kerkhoff en Antje de Wit

‘Open je hart’, een warmbloedig programma op de tweede Paasdag, maandag 17 april om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje. Want het is echt tijd voor de lente en de liefde, vinden zangeres Antje de Wit en pianiste Lennie Kerkhoff.
Voor de pauze Franse liederen van Ernest Chausson (1855-1899) en Francis Poulenc (1899-1963), afgewisseld met pianomuziek van Chopin. Al geven Chausson’s titels de impressie dat de liederen gaan over vlinders, herfstbladeren of kolibri’s, bijna altijd kan de tekst ook begrepen worden als een verhaal over het wel en wee in de liefde. Poulenc heeft een heel divers liederengenre, soms sensueel en uitbundig dan weer sober en strak. Poulenc’s liederencyclus ‘La Courte Paille’ (= strootje trekken) is ook zo afwisselend, en gaat over allerlei bijzondere kinderfantasietjes. In een zevental korte liederen passeren de revue: De Slaap die maar niet wil komen, een Vlo op Avontuur met een Olifant, de Koningin van het Hart, de Gelaarsde Kat, de Musicerende Engelen, het Kleine Karafje (en het Kleine Girafje), en, als laatste, de Maan van April!
Na de pauze wordt de sfeer mediterraan. Lennie Kerkhoff begint met enkele prachtige korte werken van de Spaanse componist Enrique Granados (1867-1916). Daarna is het tijd voor de hartverwarmende muziek van George Bizet (1838-1875). Bizet is natuurlijk onsterfelijk geworden door de bekende opera Carmen. Hij heeft echter ook veel liederen geschreven, waarin diezelfde zuidelijke, exotische en temperamentvolle sfeer te horen is. Deze liederen vertellen op een beeldende en soms ook humoristische wijze over verlangens en verliefdheden, waaronder het lied ‘Ouvre ton coeur’.
Antje de Wit en Lennie Kerkhoff musiceerden al vaker samen, met liederen maar ook bijvoorbeeld in de ‘Messe Solennelle’ van Rossini. Dit is de eerste keer dat ze gezamenlijk een volledig programma voorbereiden. Antje de Wit is de in de afsluitende fase van haar studie solozang aan de Schumann-academie. Ze studeert hoofdvak zang bij Heleen Resoort. Ze is regelmatig te horen als soliste, bijvoorbeeld in de ‘Messe Solennelle’ van Rossini, of de ‘Elias’ van Mendelssohn. Voor haar bijvak piano, afgelopen jaar afgesloten, nam ze nog wat pianolessen bij Lennie. Ze rondde al eerder een opleiding voor koordirigente en kerkmusicus af. Antje was ooit milieukundige aan de Universiteit Leiden, en heeft zich de afgelopen 7 jaar compleet omgeschoold tot musicus. Behalve zangeres is ze ook koordirigente. Ze leidt verschillende koren in de regio, o.a. kleinvrouwenkoor Baba Jaga, kamerkoor Les Moucherons en de Dorpskerkcantorij. Verder geeft ze stemvorming en workshops aan koren en heeft een zanglespraktijk.
Lennie Kerkhoff studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij de Belgische pianist Robert Groslot. Zij behaalde in 1988 het diploma Docerend Musicus. Hierna studeerde zij piano- en kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Muziek Conservatorium te Antwerpen bij Robert Groslot, Florian Heyrick en Michael Bjesverkni. Lennie Kerkhoff vervolgde haar pianostudie aan het Brabants Conservatorium bij de Belgische pianist/pedagoog Jacques Detiège. Zij slaagde in 1994 cum laude voor het examen Uitvoerend Musicus. Vervolgens studeerde zij liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Op dit moment begeleidt Lennie Kerkhoff regelmatig diverse kamerkoren.

Reacties zijn afgesloten.