zondag 2 april 2006 – 15.00 uur

TWEE VLEUGEL CONCERT
Patrick Hopper & Hjalmar Berg
Brahms, Schumann, Vanessa Lann en Lutoslawski

Vier handen, Twee vleugels

Hjalmar en Patrick

Op zondag 2 april om 15.00 uur worden er twee vleugels tegelijkertijd bespeeld door het pianoduo Patrick Hopper en Hjalmar Berg. Zij voeren werken uit van Schumann, Brahms, Vanessa Lann en Lutoslawski.
Bij het 20 jarig bestaan van ’t Mosterdzaadje in 2003 organiseerde Patrick Hopper een drie daags twee vleugelfestival, sinds die tijd zijn er geen twee vleugels tegelijkertijd meer bespeeld. Het vergt ook een hele voorbereiding om de instrumenten op elkaar af te stemmen. Het is dus een buitenkansje dergelijk concert mee te maken. Ze openen het concert met “Andante und Variationen” van Schumann. Van Brahms, vriend van de Schumanns wordt de Sonate in f-klein gespeeld. Aanvankelijk was het werk voor piano en orkest, maar Brahms zelf bewerkte het voor twee piano’s. En het was Clara Schumanns idee het werk voor pianokwintet te bewerken en in die versie is het ook beroemd geworden.
Na de pauze wordt het stuk “Second Nature” van Vanessa Lann uitgevoerd. Deze Amerikaanse componiste woont en werkt sinds jaren in Nederland en geniet inmiddels wereldwijde bekendheid in de eigentijdse muziekwereld. Haar muziek heeft een theatraal karakter waarbij zij een aantal avantgarde speeltechnieken gebruikt.. Tot slot “Paganini Variaties” van de Poolse componist Witold Lutoslawski. Een briljante tour-de-force die rokende toetsenborden achterlaat…
Hjalmar Berg, van Noors-Zwitserse afkomst werd in Finland geboren, groeide op in Noorwegen en woont nu in Zwitserland waar hij docent is aan het Conservatorium van Vevey. Patrick Hopper is in Nederland veelvuldig te beluisteren als solist en kamermuziekspeler. Daarnaast is hij als pedagoog in Den Haag werkzaam en geeft hij zomercursussen voor jonge pianisten in Spanje.
Hjalmar en Patrick hebben al jaren een succesvol pianoduo dat schitterde met “The Planets” van Gustav Holst. Ze werken het hele jaar door aan nieuw repertoire, reizen tussen Den Haag en Vevey om hun grenzeloze passie voor deze bijzondere manier van piano samenspel te blijven doen.

Reacties zijn afgesloten.