woensdag 24 mei 2006 – 20.15 uur

THEREMIN
Lydia Kavina – theremin
Daniel Adni – piano
Twee wereldberoemde muzikanten met een wel heel bijzonder concert
Chopin, Franck, Massenet, Wieniawski

Theremin en Piano

Lydia Kavina

Woensdag 24 mei om 20.15 uur heeft ‘t Mosterdzaadje de eer de beroemde Russische thereminspeelster Lydia Kavina te mogen ontvangen. Samen geeft zij, met de eveneens wereldberoemde pianist Daniel Adni een bijzonder concert. Chopin, Franck, Massenet en Wieniwski staan op het programma.
Een theremin is een elektronisch muziekinstrument, wat bespeelt wordt zonder dat het aangeraakt wordt. Wat je ziet is een kastje met twee antennes. Wat je niet ziet is dat er rond die antennes elektromagnetische velden zitten. Een bespeler van een theremin, ofwel thereminist, beweegt zijn of haar handen in die velden rond de antennes en kan daarmee de toonhoogte en luidheid van een toongenerator beïnvloeden. De thereminist speelt op het gehoor. Daarom lijkt theremin spelen wel erg op zingen of op het bespelen van een strijkinstrument, waar ook het gehoor meehelpt met het bepalen van de juiste toonhoogte.

Leon Theremin

De theremin is uitgevonden door Leon Theremin. Hij studeerde natuurkunde, sterrenkunde en cello in St. Petersburg in de jaren 10 van de vorige eeuw. Vanaf 1920 gaf hij lezingen en demonstraties met de theremin aanvankelijk door heel Rusland, zelfs voor Lenin in eigen persoon, later ook door heel Europa. (In Amsterdam in 1927). Hij reisde naar Amerika waar hij tot 1939 woonde en werkte. Toen hij daarna terugkeerde naar Rusland was Stalin de baas en onder zijn bewind was iedereen die slim was en gestudeerd had een mogelijkerwijs gevaar voor de samenleving. Veel wetenschappers zijn in die tijd vermoord, terwijl anderen in gevangenissen in Siberië werden gezet. Dit laatste gebeurde ook met Leon Theremin. Na een jaar werd hij echter te werkgesteld in een geheim laboratorium van de KGB waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van vliegtuigen en spionage apparatuur. Op het einde van zijn leven kreeg Leon Theremin wederom erkenning voor zijn werk op het gebied van elektronische muziekinstrumenten, en ging zelfs, op 93 jarige leeftijd terug naar Amerika om zijn oude vrienden nog eens te ontmoeten.
Wereldwijd zijn er ruwweg zo’n 25.000 theremins. Dat is nog niet zo veel in vergelijking met de meeste andere instrumenten. Rond de helft van de vorige eeuw waren er maar een paar honderd. De Russische Lydia Kavina is de absolute wereldtop, de allerbeste theremin speler. Zij is thereministe van kinds af aan en haar opa was dan ook Leon Theremin.

Daniel Adni

De pianist Daniel Adni begon zijn studie in Haifa waar hij op twaalf jarige leeftijd al recitals verzorgde. Op 17 jarige leeftijd studeerde hij af met een eerste prijs aan het Conservatorium in Parijs. In Londen maakte hij op 19 jarige leeftijd zijn sensationele debuut als Otto Klemperer hem uitnodigt om het Philharmonisch orkestseizoen in de Festival Hall te openen. Sinds die tijd treedt hij regelmatig op voor radio en TV over de hele wereld, als solist en met befaamde orkesten. Hij geeft masterclasses op verschillende universiteiten en is verbonden aan de Dartington Summer School. Hij heeft meer dan 20 EMI CD opnames op zijn naam staan.

Reacties zijn afgesloten.