zondag 10 september 2006 – 15.00 uur

POT, VAN LIENEN & BAUMGARTEN
Arie van Lienen – trekzak
Peter Pot – trekzak
Philip Baumgarten – bas
Melancholische Frans en Keltisch georiënteerde muziek

Pot, Van Lienen & Baumgarten in ‘t Mosterdzaadje

Pot, Van Lienen & Baumgarten

Op zondag 10 september om 15.00 uur maakt ’t Mosterdzaadje kennis met een optreden van Pot, van Lienen & Baumgarten, een Fries-Groningse trio van internationale klasse. Twee trekharmonica’s en een contrabas.
Het trio Pot, Van Lienen & Baumgarten maakt muziek die zich moeilijk laat omschrijven. Hun vaak melancholische composities zijn Frans, Keltisch of Italiaans georiënteerd. Maar hun onmiskenbare jazzy sound en stuwende ritmes plaatsen hun muziek ver buiten de grenzen van de folk.
Een verklaring hiervoor is wellicht te vinden in de grote verschillen tussen de drie muzikanten. Trekharmonica-speler Arie van Lienen is gevoelsmens pur sang. Hij uit zich in melancholische, Frans of Keltisch georiënteerde melodieën. Peter Pot, op trekharmonica en concertina, is als ex-drummer altijd op zoek naar het experiment en spanning in de muziek. (Contra-)bassist Philip Baumgarten voegt aan dit alles nog een flinke scheut ‘jazz’ en vrije improvisatie toe.

Pot & Van Lienen

Aan het begin van het millennium deed hun eerste CD ‘Nectar’, met composities als ‘Droom’ en ‘De Witte Ballon’, aardig wat stof opwaaien. Dit voorjaar kreeg hun album ‘Speeldoosje’ een warm welkom. ‘Speeldoosje’ bevat allemaal eigen composities en ontleent zijn naam aan een compositie van Philip. Een jazzy melodie, waar elke bassist zijn vingers bij aflikt. Maar ook een nummer waar Arie bijkans zijn vingers op breekt, als hij probeert het op zijn ‘speeldoosje’ te spelen.
De muziek van dit trio is vanwege het doordachte samenspel, de virtuoze, spetterende klanken en de losse improvisaties vaak in de media aangeduid als werk van internationale klasse. Het trio Pot, Van Lienen & Baumgarten brengt een avondvullend, afwisselend programma en vertelt daarbij op humoristische wijze over hun muziek en hun instrumenten.
Hun nieuwe CD ‘Speeldoosje’ zal voor verkoop meegenomen worden.
Zie ook www.baumgarten.nl

“…Een veelzijdig trio met een enorme muzikaliteit. Petje af voor Speeldoosje… Deze muzikanten zijn trekharmonica spelend Nederland ver vooruit! ” (New Folk Sounds, juni 2006)

“…Arie van Lienen en Peter Pot zijn twee van de weinige Nederlandse trekharmonica-spelers die echt vernieuwend durven zijn…”
(Diatonisch Nieuwsblad, mei 2006)

“…Evengoed stuwend spel als tranentrekkend lyrisch. Het album loopt over van de fraaie thema’s waarmee creatief wordt omgesprongen. Ritmisch is het verrassend afwisselend…”
(Folkforum, april 2006)

Reacties zijn afgesloten.