zondag 15 oktober 2006 – 15.00 uur

LIEDEREN RECITAL
Ingrid van Delft – piano
Peter Schaaf – bariton
Barber, Quilter, Porter

Peter Schaaf en Ingrid van Delft

Gabriel Fauré

Op zondag 15 oktober om 15.00 uur verzorgen in ’t Mosterdzaadje bas/bariton Peter Schaaf en de pianiste Ingrid van Delft een bijzonder smaakvol samengesteld liedrecital. Op het programma staan liederen van Barber, Fauré, Quilter en tot slot de voor iedereen bekende evergreens van o.a. Cole Porter, Gershwin en Süssdorf.
De componisten Samuel Barber, Gabriel Fauré en Roger Quilter bezaten een verfijnde literaire smaak en zij maakten liedcomposities op poëzie van beroemde schrijvers. Peter Schaaf is behalve zanger een begenadigd verteller die het publiek op wel te verstane manier over de inhoud zal vertellen.

Samuel Barber

Het concert opent met zeven liederen van Barber over zeer uiteenlopende onderwerpen. Zelf was Barber ook zanger en pianist en dat maakt zijn werk voor de uitvoerenden altijd erg prettig. Fauré heeft veel liederen geschreven op gedichten van o.a. Verlaine. Hij was eigenlijk organist en docent aan het conservatorium maar in de zomermaanden vond hij tijd om zijn prachtige melodieën te componeren. Volgens Paul Witteman in zijn boek “In hoger sferen” heeft Fauré naast alle andere verdienste die hij had voor de Franse muziek in de eerste plaats het Franse chanson volwassenheid geschonken. Fauré vond dat een lied samen met een gedicht een verhaal moet vertellen waarbij klank en woorden in elkaars verlengde liggen. Voor Witteman geen requiem op zijn begrafenis, maar het lied Après un rêve. (tekst Romain Bussine) “Je riep me en ik verliet de aarde om met jou te ontsnappen naar het licht” Één van de vijf liederen die Peter Schaaf zal zingen. Quilter schreef veel liederen op teksten van Shakespeare. Tot slot mag, zo aan het eind van het concert zachtjes mee geneuried worden met de alom bekende en niet voor niets beroemde evergreens zoals ‘Moonlight in Vermont’ of ‘In the still of the night’.

Roger Quilter

De samenwerking tussen Peter Schaaf en Ingrid van Delft is er één van jaren. Eerder traden ze met succes in ’t Mosterdzaadje op. Ingrid van Delft is tevens auteur van hoorspelen, docudrama’s en publiceerde dichtbundels en boeken. Van haar verscheen dit voorjaar ‘Wanneer is de tijd voorbij’ waarin interviews met demente bejaarden zijn opgenomen. Tevens vormt zij samen met Ilona Grusdaat het duo ‘Roter Burgunder’.

Reacties zijn afgesloten.