zondag 14 april 2019 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Ischico Velzel
Scarlatti, Chopin en Albéniz

Pianiste Ischico Velzel met oorstrelend programma

Ischico Velsel

De pianiste Ischico Velzel heeft voor zondag 14 april om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje een prachtig programma samengesteld. Dit jonge veelbelovende talent gaat werk spelen van Scarlatti, Beethoven, Chopin en Albeniz.

Over het programma schrijft zij het volgende:
Niemand schreef zoveel sonates als de Italiaanse componist Domenico Scarlatti. Uit zijn 555 sonates zijn er twee contrasterende sonates uitgekozen voor dit concert. De eerste sonate in C groot is licht en vreugdevol. De tweede sonate is in a klein en heeft wat weg van een vroeg romantisch werk. Scarlatti staat er dan ook om bekend een voorloper te zijn van zijn tijdgenoten en is zeer invloedrijk geweest voor latere componisten.

Componist Ludwig van Beethoven vormt de brug tussen de Klassieke en de Romantische tijd. Een prachtig voorbeeld daarvan is zijn Sonate Op. 90. Het eerste deel is onstuimig en wordt door Beethovenkenner Anton Schindler ‘’Gevecht tussen hoofd en hart genoemd’’. Het tweede deel is zeer romantisch en wordt door hem ‘’Gesprek tussen twee geliefden genoemd’’

Van Beethoven gaan we door naar Frédéric Chopins Fantasie Op. 49. In dit werk horen we duidelijk Chopins heimwee terug naar zijn geboorteland Polen. Door in het begin van het stuk gelijk gebruik te maken van nationale thema’s van Polen worden we meegetrokken in zijn herinneringen. De vorm van het stuk is zeer vrij en wordt soms de vijfde Ballade genoemd. De Fantasie eert zijn naam mede door verschillende passages die net klinken alsof ze geïmproviseerd zijn

In El Puerto van de Spaanse Albéniz wordt de werkelijke definitie van Haven (Puerto) duidelijk gepresenteerd. De specifieke haven waar dit stuk over gaat ligt in Cadíz, een zonnige stad in Zuid-West Spanje. Albéniz slaagde er zeer goed in karakters van steden en wijken vast te leggen in zijn stukken zoals hij ook met El Puerto (Cadíz) doet. Het stuk is geïnspireerd op een Andalusische dans genaamd de Zapateado die in dezelfde maatsoort staat als dit stuk. In deze dans wordt de nadruk gelegd op het tweede zwaartepunt in de maatsoort: 1-2-3-4-5-6
In El Albaicín wordt een zigeunerwijk van Granada vertolkt.

De derde sonate van Prokofiev ging in première in Sint Petersburg in 1918 tijdens een festival ter ere van Sergei Prokofiev zijn werk. Hij componeerde het een jaar eerder, maar eigenlijk werd de basis voor dit stuk al veel eerder gelegd. Prokofiev had een notitieboek tijdens zijn tienerjaren waar hij notities in maakte voor composities. Hij heeft deze notities later uitgewerkt tot o.a. deze sonate. Deze sonates hebben daarom de ondertitel: “From the Old Notebooks’’.

De sonate bestaat slechts uit één deel, net als zijn eerste sonate. Dit enige deel bevat verschillende onderdelen, sferen en tempi waardoor het een erg veelzijdig stuk is en er ook een sonatevorm in terug te vinden is (expositie – doorwerking – reprise)

Ischico Velzel (01-01-1996) was zes jaar toen zij begon met piano spelen. Al snel werd duidelijk dat Ischico piano spelen niet alleen als hobby zag. Na zes jaar les te hebben gehad van Asta Bjornsson en drie jaar van Jacques Hendriks (conservatorium Arnhem), werd zij op vijftienjarige leeftijd aangenomen in de Jong Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet. Juni 2018 heeft Ischico haar bachelor afgerond bij Frank Peters aan het ArtEZ conservatorium. In oktober is zij begonnen aan de Master in Classical and Contemporary Music Performance op het Conservatori del Liceu te Barcelona bij Spaanse muziek specialist, Albert Attenelle. September 2019 begint Ischico aan haar tweede master aan The Royal Conservatoire of Scotland in Glasgow.
Op muzikaal gebied heeft Ischico al bijzondere dingen meegemaakt. Zo heeft zij mogen spelen in Musis Sacrum, Muziekgebouw aan ’t IJ, op Paleis het Loo en in Theater Orpheus. Ook heeft zij masterclasses gevolgd bij diverse pianisten waaronder Jacques Rouvier, Marietta Petkova, Stanislav Pochekin, Hortense Cartier Bresson en Joanna Macgregor. Enkele van deze masterclasses vonden plaats tijdens Musicalp Académie Internationale de Musique à Tignes en Barcelona Piano Academy. Ischico nam ook deel aan zomerfestivals in Nederland waaronder het Orlando Festival waar ze meerdere concerten mocht verzorgen. Erg dankbaar is Ischico voor de financiële steun van het Sophie Booy barones van Randwijck fonds voor het mogelijk maken deel te nemen aan deze festivals.

Naast solo is Ischico ook actief kamermusicus. Regelmatig speelt ze samen met violiste Chloë Elsenaar. Ischico heeft intensieve pianoduo scholing gehad in de Pianoduo Academy van het Scholtes-Janssens pianoduo en trad op tijdens hun Pianoduofestival in de Amstelkerk. Momenteel vormt Ischico een pianoduo met Maria Garcia Velez. Zij studeren aan het Conservatori del Liceu bij Vesko Stambolov in Barcelona.

Reacties zijn afgesloten.