vrijdag 8 december 2006 – 20.15 uur

FLUIT EN PIANO
Jana Machalett – fluit
Jaap Kooi – piano
Roussel, Schulhoff, Pijper, Hindemith, Bartók, Milhaud, Ibert, Ravel

De jaren twintig van de twintigste eeuw

Jana Machalett en Jaap Kooi

Op vrijdag 8 december om 20.15 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de fluitiste Jana Machalett en de pianist Jaap Kooi. Zij stelden een programma samen over de jaren twintig van de twintigste eeuw. Muziek van Roussel, Schulhoff, Pijper, Hindemith, Milhaud, Ibert en Ravel.
Jaap Kooi is als pianist verbonden aan het conservatorium van Amsterdam en heeft veel met studenten te maken. Soms is er een student die zo buitengewoon goed is dat hij er ook buiten het conservatorium mee optreedt. Dat is in dit geval Jana Machalett. Zij studeerde reeds af en won een auditie waardoor zij vanaf nu een plek heeft bij het gerenommeerde Ensemble Modern in Frankfurt, één van werelds beroemdste ensembles voor moderne en hedendaagse muziek. Jaap Kooi, die vanaf het begin van het ontstaan van ’t Mosterdzaadje reeds zijn optreden maakte, weet zeker dat van een concert met Jana niemand spijt krijgt. “Zij is werkelijk een top-muzikant”, aldus Jaap Kooi.
Met het programma willen Jaap en Jana zoveel mogelijk verschillende stijlen uit de jaren twintig, die van gisting en experiment, laten horen. Uiteraard is de Franse muziek belangrijk, maar ook Bartók als vertegenwoordiger van de grote mode uit die tijd — de ‘nationalistische’ stijl. Ook het jazzy element zoals bij Schulhoff mag niet ontbreken. Ze hebben een heel leuke keuze gemaakt met veel prachtige en ook speelse muziek. Het misschien wel allerbeste stuk van het programma is de fluitsonate van Willem Pijper. Of toch het gave, twee minuten durende stuk van de Habañera van Ravel — of de stoute en honds lastige sonatine van Milhaud. We zullen het zien. De muziek is in ieder geval in zeer goede handen.

Reacties zijn afgesloten.