vrijdag 1 december 2006 – 20.15 uur

VIOOL EN PIANO
Roman Patocka – viool
Daniel Adni – piano
Mozart, Schubert, Prokofjef

Praagse violist Roman Patocka op tournee

Roman Patocka

De Praagse violist Roman Patocka (1981) doet op zijn concertreis door Nederland op vrijdag 1 december om 20.15 uur ’t Mosterdzaadje aan. Daar zal hij samen met de meesterpianist Daniel Adni een concert verzorgen met werken van Mozart, Schubert en Prokofiev. Een buitenkans deze twee musici te kunnen beluisteren.
Roman Patocka begon zijn vioolstudie als vijf jarige en kreeg zijn opleiding aan het Praags Conservatorium. Vervolgde zijn opleiding in Lübeck bij Shmuel Ashkenasi en is op dit moment in handen van Stefan Picard aan de Muziek Hogeschool “Hans Eisler” in Berlijn. Hij heeft groot aanzien verworven als sterk en expressief violist en ontving ontzettend veel prijzen in Tsjechië en daarbuiten. Daarmee won hij beurzen voor studie en kwam hij bij de beste leermeesters terecht. Hij treedt op met beroemde orkesten en dirigenten over de hele wereld.

Daniel Adni

De pianist Daniel Adni begon zijn studie in Haifa waar hij op twaalf jarige leeftijd al recitals verzorgde. Op 17 jarige leeftijd studeerde hij af met een eerste prijs aan het Conservatorium in Parijs. In Londen maakte hij op 19 jarige leeftijd zijn sensationele debuut als Otto Klemperer hem uitnodigt om het Philharmonisch orkestseizoen in de Festival Hall te openen. Sinds die tijd treedt hij regelmatig op voor radio en TV over de hele wereld, als solist en met befaamde orkesten. Hij geeft masterclasses op verschillende universiteiten en is verbonden aan de Dartington Summer School.
De Mozart sonate die uitgevoerd wordt behoort tot de late sonates. De inhoud doet denken aan alle andere werken die hij in die tijd schreef, zoals zijn laatste symfonieën en laatste strijkkwartetten. Deze sonate schreef hij vlak voor vertrek naar Praag (oktober 1787), om daar zijn nieuwe opera Don Giovanni in te studeren en uit te voeren en daarmee zijn grootste succes (samen met de eerder dat jaar in Praag gespeelde uitvoeringen van Le Nozze di Figaro) als componist te beleven, “De Pragenaren begrijpen mij”, zei Mozart.
Het Schubert Rondo is eigenlijk een werk voor viool en orkest, maar de kwaliteiten van het stuk laten zeker toe het ook met klavier uit te voeren. Het is niet alleen een rondo. Feitelijk zijn het twee delen van verschillend karakter die in elkaar overgaan; het eerste een introductie en het tweede het eigenlijke rondo. Opvallend is de volwassen stijl van het stuk (Schubert was 19 jaar toen hij het componeerde) en de volmaaktheid van vorm waarin het werk geschreven is.
Prokofiev schreef eerst een fluitsonate (1943), om er een jaar later in opdracht van violist David Oistrach een versie voor viool van te maken. Om het stuk ‘violistisch’ te maken moesten er wat kleine aanpassingen aangebracht worden. Opmerkelijk is het luchtige karakter van het stuk, gezien de tijd waarin het geschreven werd. Tegelijk was Prokofiev bezig met zijn grootste opera “Oorlog en Vrede”, naar Tolstoj.

Reacties zijn afgesloten.