zondag 14 januari 2007 – 15.00 uur

TWEE PIANISTEN
Aksana & Vital Stahievitch
Schubert (quatre mains), Brahms, Haydn, Prokofiev

Vital en Aksana Stahievitch, pianisten uit Wit-Rusland

Vital en Aksana Stahievitch

Op zondag 14 januari om 15.00 uur zullen Vital en Aksana Stahievitch een prachtig pianorecital verzorgen in ’t Mosterdzaadje. Gezamenlijk doen ze de prachtige Fantasie van Schubert. Aksana speelt Haydn en Vital speelt Tsjaikovsky en Prokofiev.
Ze studeren beiden in Nederland aan het Amsterdams Conservatorium bij Håkon Austbö. Hun opleiding kregen ze hiervoor in Minsk aan de Wit-Russische Muziekacademie. Je moet wel erg goed zijn om je te kunnen onderscheiden en uit dat regime in het Westen een studieplek te veroveren. Hun muziek voerden ze al over de hele wereld voor deelname aan festivals en concoursen.
Ze openen het concert met de Fantasie van Schubert voor vier handen. Dit stuk muziek laat geen mens onberoerd, het neemt de luisteraar helemaal mee. De pianisten zelf hebben het gevoel bij dit stuk dat ze het publiek een heel emotioneel en soms dramatisch boek voorlezen. En daar lusten we wel pap van. Aksana vervolgt met een elegante en ook vreugdevolle sonate van Haydn. De heldere muziektaal voert terug naar de tijd van kristallen kroonluchters. Heel anders van sfeer is het werk van Debussy waarin op gevoelige, impressionistische wijze een feestelijke partij op een eiland wordt verklankt.
Tsjaikovsky schreef kleine muziekgedichten, gebundeld in “De Jaargetijden”. Vital speelt daaruit de maanden januari en februari. Het zijn zulke fijngevoelige werkjes dat het niet meevalt ze goed te spelen. Ze brengen je in een poëtisch aantrekkingsveld. Tot slot speelt Vital de zesde sonate van Prokofiev, die hij in 1940 schreef. Net als in de 7e en 8e sonate laat Prokofiev horen hoe de wereld lijdt onder de tweede wereldoorlog. In het eerste deel klinken de klokken door van de Russisch orthodoxe kerk, hoor je de soldaten marcheren en de stemmen van eenzame zielen klinken. Vooral het derde deel is vol van liefde, droefenis en tederheid. Vital zelf voelt in dit deel sterk de triestheid van mensen die moeten lijden. Tot slot een energiek eind met veel machtsvertoon, een grote climax waarin de wereld helemaal gek geworden is.

Reacties zijn afgesloten.