zondag 18 februari 2007 – 15.00 uur

CONTRABAS EN PIANO
Edwin van den Berg – piano
Hans Roelofs – contrabas
Glazounov, Piazzolla, Chopin

Duo van Contrabas en Piano

Hans Roelofs

Zondag 18 februari om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de contrabassist Hans Roelofs en de pianist Edwin van den Berg. Zij gaan werk uitvoeren van Glazoenov, Glière, Piazzolla en Chopin.

Hans Roelofs is de beroemdste bassist van Nederland. Hem werd de in Nederland hoogste onderscheiding toegekend, de Nederlandse Muziekprijs. Met Edwin van den Berg samen was hij in het televisieprogramma “Reiziger in muziek” en maakten zij een CD die erg goed ontvangen werd.
Het concert in ’t Mosterdzaadje wordt geopend met de door de Russische componist Glazoenov geschreven Élegie uit 1888, een prachtig stuk ter nagedachtenis aan Liszt. Dan volgt van Glière, ook een Russisch componist al zou de naam anders vermoeden, twee stukken waarin lokale volksmuziek verweven wordt met traditionele Russische Romantiek. Glière was actief als pianist en dirigent maar kreeg grote bekendheid door zijn balletmuziek. De Grand Tango van Piazzolla werd in Parijs geschreven voor de meestercellist Rostropovich. 

Edwin van den Berg

Piazzolla was Argentinië in 1974 vanwege de junta ontvlucht. Vooral buiten Argentinië vond zijn muziek grote waardering. Nu wordt Piazzolla overal ter wereld gezien als de keizer van de tango. Hoewel Chopin een geniaal pianist was en daarom ook zo gericht op dat instrument componeerde, schreef hij ook muziek voor cello en piano. Opus 65 schreef hij voor zijn vriend, de cello virtuoos Auguste Franchomme. Chopin speelde samen met Franchomme deze sonate op 16 februari 1848 in Parijs. Het was tevens het laatste concert dat Chopin voor zijn dood gaf.
Hans Roelofs bespeelt een meesterwerk van Jaap Bolink, in 1981 gemaakt. Sinds 1996 vormen Edwin van den Berg en Hans Roelofs een vast duo.

Reacties zijn afgesloten.