vrijdag 16 februari 2007 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Leonard van Lier
Schubert, Chopin,
Na de pauze een aaneenrijging van juweeltjes vol charme, humor en bravoure

Leonard van Lier in ‘t Mosterdzaadje

Leonard van Lier

Op vrijdag 16 februari om 20.15 uur zal de pianist Leonard van Lier een concert verzorgen in ’t Mosterdzaadje. Zijn programma omvat voor de pauze Schubert en daarna beroemde en geliefde stukken die voor piano solo bewerkt zijn zoals Grande Polonaise brillante van Chopin, maar ook Schubert, Strauss en Gershwin.
Leonard van Lier speelt voor de pauze de postuum gepubliceerde Sonate in Bes, Schubert’s zwanenzang voor de piano, enkele weken voor diens dood geschreven. Dit werk wordt terecht als één van de hoogtepunten van de pianoliteratuur beschouwd. “Deze sonate,” zegt Leonard van Lier, “moet je niet beluisteren, maar moet je beleven!”
Na een dergelijk kolossaal werk trakteert hij het publiek op wat luchtiger kost. Rode draad na de pauze is “de transcriptie voor piano”. In de Gouden Eeuw van de piano was dit genre razend populair, omdat het alle facetten van de moderne vleugel benut én omdat het de pianist alle ruimte geeft om zijn kunsten te vertonen.
Virtuositeit in Chopin’s Andante spianato en Grande Polonaise brillante (een werk voor piano & orkest, maar hier in de bewerking voor piano solo). Charme in Liszt’s transcriptie van walsjes van Schubert in zijn “Soirées de Vienne”. De bijna decadente salonmuziek van Leopold Godowsky (bewerking van Albéniz’ beroemde Tango). De swing in de liederen van Gershwin, bewerkt voor piano door de Amerikaanse meesterpianist Earl Wild. Leonard van Lier besluit zijn recital met de parafrase op Strauss’ “Man lebt nur einmal” door Carl Tausig. In deze uitsmijter wordt het origineel van de Weense Walskoning ondergedompeld in humor en bravoure. Een favoriet van vele grote pianisten van de 19e eeuw, zoals Rachmaninnoff, Paderewsky en Anton Rubinstein!
De pianist Leonard van Lier beëindigde zijn studie aan het Brabants Conservatorium docerend en uitvoerend musicus met het predikaat ‘Uitmuntend’. Hij won vele prijzen o.a. de eerste prijs op het landelijk Prinses Christina Concours. Tevens de Gaudeamus prijs voor de beste uitvoering van hedendaags repertoire. Naast zijn studie aan het Conservatorium behaalde hij zijn ingenieursdiploma op de Technische Universiteit van Eindhoven. Zijn specialisatie is akoestiek en Leonard is dan ook werkzaam bij de afdeling akoestiek van TNO in Delft. Daarnaast geeft hij vele recitals per seizoen, waarbij hij gecoacht wordt door Jan Wijn.

Reacties zijn afgesloten.