vrijdag 9 februari 2007 – 20.15 uur

PIANO & VIOOL
Femke de Graaf – piano
Lieke te Winkel – viool
Schubert, Grieg, Janáček

De mooiste muziek voor viool en piano

Lieke te Winkel en Femke de Graaf

Op vrijdag 9 februari om 20.15 uur zijn hebben we de eer twee geweldige musiciennes te mogen ontvangen in ’t Mosterdzaadje. Het zijn de pianiste Femke de Graaf en de violiste Lieke te Winkel. Op hun programma de Schubert Fantasie in C en de vioolsonate van Grieg.
Lieke te Winkel is winnares van het Oskar Back concours. Zij studeerde af met een tien met onderscheiding en zij ontving een studiebeurs waarmee zij in Wenen bij terecht kwam. Daar studeert en werkt zij dan ook. Met Femke de Graaf, waarmee ze een vast duo vormt maakt ze in februari een concert reis door Nederland waar ze o.a. optreden in Vredenburg in Utrecht. Femke de Graaf specialiseerde zich na haar studie in liedbegeleiding en opera-coaching. Zij is verbonden aan het conservatorium van Amsterdam.
Schubert schreef zijn Fantasie in 1827 voor de virtuoze Tsjechische violist Josef Slavik, waarmee hij in Wenen bevriend raakte. In het middelste deel varieert Schubert het lied “Sei mir gegrüsst”, een melancholisch liefdeslied. Na de pauze de Sonate in c mineur van Grieg. Deze sonate droeg Grieg op aan Franz von Lenbach als dank voor het schilderen van een portret van zijn vrouw Nina. De sonate was bij het verschijnen in 1887 meteen een succes en wordt gerekend tot de grote piano-viool-sonates uit de late 19e eeuw, net als van Franck en Brahms. Het is een ontzettend bruisend stuk, met in het tweede deel een prachtige zangerige opening van de piano.

Reacties zijn afgesloten.