vrijdag 2 februari 2007 – 20.15 uur

KAMERMUZIEK MET PIJPORGEL & HARMONIUM
Lennie Kerkhoff – piano
Piet Hulsbos – pijporgel, harmonium
Loeki Poncin – viool
Geerten Kooi – viool
Gootje Hylkema – cello
Widor, Dvořák, Mozart, Händel

Pijporgel en harmonium in unieke combinatie

Vrijdagavond 2 februari om 20.15 uur speelt in ’t Mosterdzaadje een ensemble met een bijzondere samenstelling: Loeki Poncin en Geerten Kooi – viool, Gootje Hylkema – cello, Lennie Kerkhoff – piano en Piet Hulsbos – harmonium en pijporgel. Het ensemble speelt in verschillende bezettingen werk van Mozart, Dvořák en Widor.
Op het programma staan onder andere de niet vaak uitgevoerde kerksonates van Mozart voor strijkers en pijporgel en enkele stukken voor viool en piano van Mozart en Dvořák. Ook worden de Bagatelles van Dvořák en de Sérénade in Bes van Ch. M. Widor voor strijkers, piano en harmonium uitgevoerd. Met name de weemoedige klank van het harmonium zorgt voor een hele bijzondere sfeer.
Toen Piet Hulsbos ruim een jaar geleden gevraagd werd om tijdens een theeconcert in de Oude Kerk te Heemstede werken uit te voeren voor klein orgel en strijkers, schoten hem in ieder geval drie werken te binnen: een aantal kerksonates van Mozart – waarvan een met orgelsolo – ; de Bagatellen van Dvořák en een Sérénade van Widor. De laatste twee werken zijn voor harmonium (traporgel), strijkers en piano.
Het laatstgenoemde werk had hij in de jaren ’70 horen uitvoeren, daarna nooit meer. Het was dan ook een hele speurtocht om aan partijen te komen. De ene bibliotheek stuurde hem naar de andere. Uiteindelijk is het gelukt, met behulp van vrienden, om ze bij de NOB vandaan te halen. Er bestaat geen partituur van de Serenade hetgeen zeer merkwaardig is! Een leuker stuk, salonachtig van karakter, geschreven voor strijkers, piano en harmonium is er niet.
De leden van het ensemble komen allen uit deze regio. Loeki Poncin is violist van Holland Symphonia; Geerten Kooi was o.a. aanvoerder bij Symphonia Amsterdam en is ook vioolbouwer; Gootje Hylkema is celliste bij het Haarlems Bachensemble; Lennie Kerkhoff is een veel gevraagd en begenadigd begeleidster die al vele malen in ’t Mosterdzaadje te horen is geweest; Piet Hulsbos is organist en dirigent op diverse plaatsen in geheel Kennemerland.
Het unieke van het concert op vrijdagavond 2 februari is de veelheid aan combinaties tussen de verschillende musici. Het beluisteren van twee orgels, hoe klein ook van bouw, zal uitstekend passen bij de intimiteit van de bekende ambiance in Santpoort.
Om niet te willen missen!!

Reacties zijn afgesloten.